Bursa creşte pe fondul unei lichidităţi în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici ultima săptămână bursieră nu a adus corecţii accentuate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Toţi indicii au reuşit, după uşoare deprecieri înregistrate în şedinţele de miercuri şi

Nici ultima săptămână bursieră nu a adus corecţii accentuate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Toţi indicii au reuşit, după uşoare deprecieri înregistrate în şedinţele de miercuri şi vineri, să încheie pe plus.
Astfel, titlurile celor mai lichide companii au urcat cu 1,31%, iar indicele BET Compozit cu 1,35%. Obligaţiunile Băncii Mondiale au intrat, joi, la tranzacţionare, reprezentând unul dintre cele mai importante evenimente bursiere ale săptămânii.
Indicele BET- FI, care monitorizează evoluţia bursieră a celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) a încheiat săptămâna trecută la un nou maxim istoric, marcând, de la începutul anului, un randament de peste 20%. Tranzacţiile perfectate cu titlurile SIF au cumulat peste 125 de milioane lei, reprezentând 61,4% din rulajul bursei.
Titlurile SIF s-au scumpit cu 6,33%
Cea mai mare creştere, în sectorul SIF-urilor, a fost înregistrată de titlurile SIF 2 Moldova. Ultima tranzacţie cu acţiunile SIF 2 a fost încheiată la preţul de 2,9200 lei/titlu, în urcare cu 9,77% faţă de sesiunea precedentă. Pe locurile următoare în topul săptămânal al aprecierilor la această categorie s-au situat titlurile SIF 5 Oltenia, cu 7,84% (până la 3,3000 lei/acţiune) şi cele ale SIF 1 Banat Crişana, cu 5,63% (până la 2,8100 lei/acţiune). Titlurile SIF 3 Transilvania au ajuns la cursul de 2,5800 lei/titlu, în creştere cu 5,30% faţă de finele săptămânii precedente, iar acţiunile SIF 4 Muntenia au crescut cu aproape trei puncte procentuale, până la 1,8200 lei/titlu. Pentru debutul acestei săptămâni bursiere, brokerii aşteaptă un interes deosebit pentru acţiunile SIF, ca urmare a raportării profiturilor pe primele nouă luni, dar şi pentru emitenţii care urmează să-şi facă publice rezultatele financiare pe primele trei trimestre din acest an. În sectorul bancar, deşi au încheiat sesiunea de vineri în scădere cu 0,52% faţă de cea precedentă, titlurile BRD Groupe Societe Generale au înregistrat o apreciere săptămânală de 1,05%. Acţiunile Transelectrica (TEL) şi-au diminuat ritmul de creştere, astfel că au încheiat săptămâna pe roşu, în timp ce bilanţul indică o urcare de numai 0,30%. În sectorul petrolier, acţiunile SNP Petrom (SNP) au acumulat 3,38%, ajungând la 0,6100 lei/titlu, în vreme ce acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au încheiat săptămâna la preţul de 0,0924 lei/titlu (+1,20%).
Investitorii au manifestat un interes în creştere pentru acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB). Titlurile emitentului din sectorul farmaceutic au câştigat, în perioada menţionată, nu mai puţin de 13,69%. Anunţul privind intrarea privatizării companiei în linie dreaptă a atras tot mai multe ordine de cumpărare pentru acest emitent, aproape 6 procente fiind acumulate în ultima şedinţă a săptămânii. Acţiunile ATB au ajuns la cursul de 1,6600 lei/titlu. La aceeaşi categorie, acţiunile Biofarm Bucureşti (BIO) au urcat cu 2,4%, până la 0,6400 lei/titlu, iar cele ale Sicomed (SCD) s-au depreciat cu 0,62%, încheind la 1,5900 lei/titlu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite