Pe Bursă, 2006 va fi "anul petrolului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele unui sondaj al companiei Intercapital, legat de aşteptările utilizatorilor site-ului specializat kmarket.ro privind evoluţiile pieţei de capital, arată că 2006 "ar putea fi anul

Rezultatele unui sondaj al companiei Intercapital, legat de aşteptările utilizatorilor site-ului specializat kmarket.ro privind evoluţiile pieţei de capital, arată că 2006 "ar putea fi anul societăţilor petroliere la Bursă".
2005 fusese "anul SIF-urilor", însă rezultatele financiare foarte bune înregistrate de Petrom (simbol SNP) şi Rompetrol (RRC), după mulţi ani cu pierderi, ar putea transforma titlurile societăţilor cu acest profil în vedetele pieţei. Desigur, cu condiţia ca rezultatele bune să continue pe întreg parcursul anului 2006, iar "scandalurile legate de Rompetrol să se atenueze".
În opinia celor chestionaţi, "lichiditatea ridicată, poziţia în economie şi profilul activităţii" fac respectivele acţiuni "atractive pentru investitorii de talie mare, în special străini".
Listarea companiilor de utilităţi, aşteptată cu scepticism
Sondajul Intercapital mai arată că brokerii aşteaptă listări noi importante, între care companiile furnizoare de utilităţi (gaze, curent electric şi chiar apă) şi societăţile private cu o dinamică remarcabilă. "Rămâne de văzut câte dintre acestea vor ajunge efectiv pe piaţă în 2006", comentează, sceptici, brokerii. Dar cel mai important eveniment al pieţei româneşti de capital rămâne listarea Fondului "Proprietatea". Reamintim că activele Fondului includ participaţii ale statului la 120 de societăţi, la care se adaugă suma rezultată din cesionarea creanţelor de recuperat de la state datoare fostului regim comunist: Nigeria, Somalia, Tanzania, Congo, Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Cuba, Republica Mongolia.
Se intenţionează ca Fondul "Proprietatea" să fie o societate pe acţiuni cu un capital social de 4,3-4,5 miliarde de euro, iar valoarea nominală a unei acţiuni va fi de 1 RON.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite