Bursa de la Viena a lansat o nouă platformă pentru tranzacţiile cu gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Wienner Borse a lansat astăzi noua platformă pentru tranzacţionarea spot şi futures a gazelor naturale. Prin noua platformă, operată de Central European Gas Hub, bursa de gaze de la Viena intră pe lista pieţelor internaţionale de tranzacţionare a energiei.

Central European Gas Hub (CEGH) este compania care administrează cea mai mare piaţă pentru tranzacţii spot şi futures cu gaze naturale, din regiune. A fost înfiinţată în anul 2000, şi este deţinută în proporţie de 80% - 20% de OMV Gas & Power şi Wiener Borse (Bursa din Viena).

CEGH furnizează servicii de intermediere a tranzacţiilor cu gaze naturale prin hub-ul regional de la Baumgarten, localitate asutriacă aflată la graniţa cu Slovacia şi Ungaria, pe unde trece aproximativ o treime din exporturile de gaze naturale ruseşti către vestul Europei. Instalaţiile de la Baumgarten sunt deţinute efectiv de OMV.

Află pe Forbes.ro cât de interesaţi sunt investitorii austriecii de dezvoltarea de microhidrocentrale în România

Până în prezent tranzacţiile pe piaţa bursieră administrată de CEGH erau derulate prin platformele XETRA – pentru tranzacţiile spot, şi EUREX – pentru tranzacţiile cu contracte derivate. Ambele platforme erau însă deţinute de alte mari grupuri bursiere europene. “Inovaţiile tehnice şi dezvoltarea continuă sunt esenţiale în domeniul intermedierii tranzacţiilor în aceste timpuri, iar adăugarea de noi funcţionalităţi oferă certitudinea că Bursa de la Viena oferă cele mai noi servicii şi cele mai bune condiţii de tranzacţionare” a declarat Michael Buhl, director în cadrul Vienna Stock Exchange (Wiener Borse).

Citeşte despre negocierile purtate de Michael Buhl, şeful bursei din Viena, pentru preluarea Bursei de la Bucureşti

În luna aprilie volumul total al tranzacţilor realizate prin platformele administrate de CEGH a atins nivelul de 47,5 TWh (Terawatt /oră), cel mai mare volum din întreaga istorie a respective pieţei, şi cu 25% mai mare decât cel înregistrat în aprilie 2011.

Terrawatt-ul este unitate de măsură a energiei, multiplu al watt-ului şi kilowatt-ului, megawatt-ului şi gigawatt-ului. Ca reper, prin controversatele contracte încheiate de Hidroelectrica SA cu asa numiţii “băieţi deştepţi” volumele care au făcut obiectul tranzacţiilor erau de ordinul a câţiva terawaţi/oră. Astfel, în 2007-2008, cea mai mare cantitate de energie era cumpărată de Alro SA – 3,1 terawaţi/oră; în acelaşi context, Energy Holding avea contract pentru 2,6 terawaţi/oră, Alpiq Romenergie SRL – 1,8 terawaţi/oră, iar Mitall Steel Galaţi – 1,7 terawaţi/oră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite