Bursa de Valori atinge un nou maxim de lichiditate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un început de săptămână promiţător, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a continuat să depăşească aşteptările actorilor pieţei: valoarea totală a tranzacţiilor a fost mai mare de 91

După un început de săptămână promiţător, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a continuat să depăşească aşteptările actorilor pieţei: valoarea totală a tranzacţiilor a fost mai mare de 91 milioane RON, înscriindu-se pe a treia poziţie în topul rulajelor zilnice obţinute în acest an.
"A fost o şedinţă clar foarte bună, cu o lichiditate mult peste media ultimei perioade. Toate acţiunile blue-chips-urilor au fost intens tranzacţionate şi au încheiat pe creştere", a precizat Alin Brendea, directorul de tranzacţionare al Prime Transaction. Cele mai mari rulaje s-au obţinut pe cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF). Cu titlurile SIF 2 Moldova s-au încheiat, ieri, schimburi în valoare totală de 15,8 milioane RON, plasând societatea pe primul loc ca valoare tranzacţionată. Pe poziţia secundă s-a situat SIF 5 Oltenia, cu un rulaj de peste 13 milioane RON, urmate de SIF 4 Muntenia, cu 11,09 milioane RON. "În general, creşterea de lichiditate este asociată cu o activitate mai intensă a investitorilor străini. Investitorii profesionişti, care au aşteptat Raportul de ţară, au intrat acum în piaţă", explică Alin Brendea.
În afară de titlurile SIF 3 Transilvania, care au închis la preţul sesiunii precedente (2,45 RON/acţiune), toate celelalte titluri din acest segment bursier au rezistat pe creştere. Astfel, titlurile SIF 4 s-au apreciat cu 1,79%, până la 1,71 RON, cele ale SIF 2 cu 0,79% (2,55 RON), titlurile SIF 1 Banat Crişana au urcat cu 0,78% (2,57 RON), iar acţiunile SIF 5 Oltenia cu 0,34% (2,96 RON). şi emitenţii din sectorul bancar au rămas pe un trend ascendent. Acţiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au atins pragul de 19 RON/titlu, înregistrând o apreciere cu 3,26% faţă de sesiunea precedentă. şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut, ieri, cu 1,8%, în timp ce efectul majorării de capital social anunţate de Banca Comercială Carpatica s-a resimţit în aprecierea cu aproape un punct procentual. În sectorul petrolier, acţiunile SNP Petrom (SNP) au închis la cursul de 0,59 RON/titlu (+2,61%), în timp ce acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au pierdut 0,99%, până la 0,0897 RON/titlu. "şedinţa de azi (n.red. - ieri) confirmă trendul de creştere din ultima perioadă, şi constituie una din premisele pentru a considera că Bursa românească a intrat pe un trend de creştere până la sfârşitul acestui an", apreciază directorul Prime Transaction. În acest an bursier, cele mai mari rulaje au fost obţinute în şedinţele în care s-au raportat tranzacţiile din cadrul ofertelor publice: la jumătatea lunii ianuarie, când s-a închis oferta de cumpărare lansată de Zentiva NV pentru Sicomed (n.red. - în data de 17 ianuarie, valoarea tranzacţiilor a depăşit 109 milioane RON), şi la sfârşitul lunii iunie, când au fost raportate tranzacţiile în cadrul ofertei publice iniţiale la Transelectrica (n.red. - în şedinţa din 30 iunie, rulajul a atins 161,7 milioane RON).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite