Bursa de Valori Bucureşti racolează elitele de pe Rasdaq

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu în acelaşi ritm, iar în timp, 63 de companii au încercat o astfel de provocare. "Transferurile s-au făcut întotdeauna către cota BVB, dar, ulterior, unii au ajuns la "necotate" ori s-au

nu în acelaşi ritm, iar în timp, 63 de companii au încercat o astfel de provocare. "Transferurile s-au făcut întotdeauna către cota BVB, dar, ulterior, unii au ajuns la "necotate" ori s-au delistat", subliniază Anca Dumitru, director general al BER. Din societăţile care au părăsit piaţa Rasdaq pentru BVB, în prezent se regăsesc, la prima categorie, Banca Comercială Carpatica Sibiu (BCC), Rolast Piteşti (RLS), Biofarm Bucureşti (BIO) şi Socep Constanţa (SOCP).
Magnet pentru investitorii străini
Ultimele achiziţii - Socep Constanţa, care a trecut la prima categorie la 18 noiembrie 2005 şi Biofarm, tranzacţionată la BVB începând cu 30 noiembrie anul trecut - au subliniat, prin rulaje şi rezultatele obţinute, importanţa unui asemenea pas. Reprezentanţii celor două companii spun că principalele avantaje ale transferului constau în vizibilitatea obţinută, creşterea prestigiului, şi, implicit, a lichidităţii. "În primul rând, creşte vizibilitatea companiei pentru investitorii străini şi români. Majoritatea investitorilor operează cu preponderenţă pe BVB, care este considerată o bursă mult mai transparentă, mai lichidă şi cu societăţile cele mai reprezentative pentru economia autohtonă", a declarat, pentru Adevărul, Dănuţ Vasile, directorul general al Biofarm. La rândul său, preşedintele Socep, Petrică Vâlcu, spune că, în acest context, interesul investitorilor străini devine mult mai pregnant. "Se manifestă vizibil interesul capitalului din afară, şi săptămânal apar persoane şi firme din străinătate care se interesează de aceste acţiuni, mai ales de când aderarea la UE a devenit o certitudine", ne-a declarat reprezentantul Socep.
În acelaşi timp, informaţiile dinspre companie sunt mult mai vizibile nu doar pe canalele BVB, ci şi prin mass-media: "În urma listării la Categoria I a BVB, Biofarm beneficiază de o vizibilitate mult mai mare în rândul investitorilor, al acţionarilor şi al potenţialilor acţionari datorită diseminării informaţiilor referitoare la evenimentele şi activitatea Biofarm, prin intermediul canalelor de informare ale BVB cât şi prin intermediul mass-mediei", spune oficialul companiei. Printre avantajele care decurg din listarea la BVB se înscriu şi lichiditatea, şi posibilitatea de a vinde şi cumpăra acţiunile cu uşurinţă pe o piaţă secundară. Acţionarii pot beneficia de lichiditatea oferită de BVB şi de posibilitatea transformării acţiunilor în bani lichizi cu rapiditate, de câte ori este nevoie.
Condmag şi Dafora, în linie dreaptă
Acţionarii companiei Dafora Mediaş au decis încă din data de 29 iunie 2006, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, transferul companiei pe platforma BVB. Reprezentanţii intermediarului estimează că finalizarea procesului de listare va avea loc până la sfârşitul lunii noiembrie a.c., termenele putând fi totuşi decalate în funcţie de eventualele modificări sau completări ale documentaţiei, determinate de factori independenţi, precum CNVM sau BVB. Structura acţionariatului SC Dafora SA este formată din Gheorghe Calburean: 54,99%, Dafora Group 9,45%, Raicu Mihaela: 5,35%, restul acţionarilor deţinând un procent de sub 5% din capitalul social. şi compania Condmag Braşov, care activează în domeniul construcţiilor de clădiri şi lucrări de geniu civil, va fi listată la Categoria I a BVB, după ce a semnat contractul de prestări servicii cu SSIF Broker Cluj, în luna septembrie. Acţionarul majoritar al companiei este Pompei Hădărean, care deţine 38,16% din acţiuni.

Condiţii pentru admiterea la cota BVB
Noul Cod Bursier, intrat în vigoare la 20 septembrie a.c., prevede ca, pentru listarea la Categoria I a Bursei, capitalurile proprii ale societăţii, din ultimul exerciţiu financiar, trebuie să fie de minimum 8 milioane de euro. De asemenea, pentru a rămâne listată la această categorie, firma trebuie să înregistreze o rată anuală de tranzacţionare de 80% din totalul zilelor în care pot fi operate transferuri cu acţiunile emitentului, să raporteze un număr mediu de cel puţin cinci tranzacţii pe zi la o valoare medie zilnică a operaţiunilor de minim 25.000 lei. Pentru Categoria a II-a a BVB, firma trebuie să aiba capitaluri proprii pe ultimii doi ani de cel puţin două milioane de euro. Menţinerea societăţii la această categorie presupune tranzacţionarea emitentului în minim 40% din totalul zilelor în care pot fi operate transferuri cu acţiuni, cel puţin două tranzacţii bursiere şi o valoare medie zilnică a operaţiunilor de minim 2.000 de lei. Anual trebuie să fie înregistrate tranzacţii cu cel puţin 3% din titlurile prezente pe Bursă. Pentru a fi admise la secţiunea "New Market", companiile trebuie să raporteze capitaluri proprii de cel puţin un milion de euro, condiţie valabilă şi pentru acţiunile din statele membre şi nemembre ale Uniunii Europene listate la Categoria Internaţională.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite