Bursa din Sibiu atrage tot mai mulţi investitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cursul ultimei şedinţe de tranzacţionare la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a fost tranzacţionat contractul cu numărul 5.000.000 de la lansarea tranzacţiilor cu

În cursul ultimei şedinţe de tranzacţionare la Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri din Sibiu (BMFMS) a fost tranzacţionat contractul cu numărul 5.000.000 de la lansarea tranzacţiilor cu instrumente derivate. Din acest volum, 58% a fost realizat în cursul anului 2006. Ceea ce înseamnă, în primul rând, că tot mai mulţi investitori sunt atraşi de potenţialele câştiguri obţinute pe bursa sibiană.
"Dacă astăzi (n. red. - vineri) am sărbătorit tranzacţionarea contractului cu nr. 5.000.000, pentru luna în curs s-a atins volumul de 400.000 de contracte tranzacţionate. Astfel, pentru luna octombrie avem o medie zilnică de peste 28.000 de contracte încheiate cu o valoare de peste 73 milioane de lei", subliniază Ioan Aleman, reprezentantul departamentului de dezvoltare a produselor noi din cadrul BMFMS.
Randamente peste dobânzile bancare
Reprezentanţii bursei sibiene spun că, în funcţie de strategiile pe care le adoptă, investitorul pe piaţa la termen poate câştiga zilnic (în cazul speculaţiilor) randamente de aproximativ 25-30% faţă de banii imobilizaţi (marja), dar şi profituri de 12% (scadenţa la două luni) în tranzacţii cu risc zero (arbitraj spot-futures options) care, la ora actuală, sunt net superioare oricăror plasamente bancare. "De exemplu, strategiile "long" neacoperite (speculaţiile), iniţiate de la începutul lunii octombrie, au ajuns în acest moment la randamente de 221,88% pentru DESIF 2 cu scadenţa decembrie 2006, iar pentru DESIF5 profitul a ajuns la 133,33%", ne-a explicat Ioan Aleman. În ceea ce priveşte tranzacţiile acoperite (arbitraj, în principal cumpărare spot-vânzare futures), la sfârşitul săptămânii trecute, ridicau profitul la 12,1% pentru SIF 2, respectiv la 11,51% pentru SIF 5, ambele pentru scadenţa decembrie 2006, superioare oricăror dobânzi bancare.
Derivatele pe SIF-uri, cele mai căutate
Prezenţa activă a investitorilor şi lichiditatea au fost atuurile de forţă ale bursei sibiene şi în cea de-a treia săptămână de tranzacţionare din octombrie, care, prin prisma volumului de transfer şi a valorii acestuia, se constituie ca un punct de referinţă a evoluţiei din 2006. Astfel, au fost perfectate 171.751 de contracte futures şi options, valoarea tranzacţionată ajungând la peste 490 milioane de lei în ultima săptămână. În clasamentul săptămânii trecute s-au impus DESIF 2, cu 82.302 contracte, şi DESIF 5, cu un volum de transfer de 50.500 de contracte. Derivatele având ca suport titlurile SIF au fost, de altfel, şi cele mai tranzacţionate de la începutul acestui an. Astfel, în perioada ianuarie-septembrie, cele mai căutate derivate au fost DESIF 5, cu un total de 636.622 de contracte futures. Tranzacţiile pe derivatele SIF 5 au deţinut aproximativ 25,4% din totalul volumului de tranzacţionare, luna de vârf pentru acest simbol fiind septembrie, cu peste 100.000 de contracte. Pe locul doi în top s-au situat derivatele DESIF 2, ce au ca activ suport acţiunile SIF 2 Moldova. Pentru acest instrument au fost contabilizate, în bilanţul la nouă luni, 586.138 de contracte futures, cu o pondere de circa 23% din volumul total. De altfel, pe piaţa spot, acţiunile SIF 2 şi SIF 5 au fost cele care au înregistrat cele mai mari aprecieri de la începutul anului. Poziţia a treia a revenit unei reprezentante din domeniul petrolier - derivatele pe SNP Petrom (DESNP), care au cumulat 18% din volumul contractelor futures din perioada analizată.
Peste 20% randament pentru acţiunile SIF la BVB
Pe bursa de la Bucureşti, investitorii care au mizat pe titlurile Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) au obţinut, de la începutul anului, un randament de 20,21%. Faţă de prima şedinţă de tranzacţionare a anului, cea mai mare urcare, cu 23,20%, a fost înregistrată de acţiunile SIF 2 Moldova. Dacă la 3 ianuarie, acţiunile SIF 2 puteau fi cumpărate la BVB la cursul de 2,3700 lei/titlu, la sfârşitul săptămânii trecute, ultimul preţ de tranzacţionare era de 2,9200 lei/titlu. şi acţiunile SIF 5 Oltenia au "luat în greutate" peste 20%, încheind, vineri, la cursul de 3,3000 lei/acţiune, faţă de 2,7400 lei/acţiune, nivel atins în prima sesiune a anului. Faţă de începutul anului, acţiunile SIF 3 Transilvania sunt cu 15,17% mai scumpe, cele ale SIF 1 Banat Crişana - cu 5,63%, iar titlurile SIF 4 Muntenia au închis, vineri, la preţul de 1,8200 lei/acţiune, faţă de 1,8100 lei la cât deschideau anul bursier.

Avantajele tranzacţionării instrumentelor derivate
* Folosind contracte futures, opţiuni sau combinaţii de futures cu opţiuni, se pot modela poziţii sintetice pentru toate necesităţile investiţionale (speculaţie, hedging, arbitraj) şi care pot fi aplicate pe orice tip de piaţă (în creştere, scădere sau neutră).
* Suma necesară iniţierii unei poziţii este de aproximativ 10-15% din suma necesară pe piaţa spot echivalentă - aşa-numită tranzacţie în marjă. De exemplu, dacă suma necesară achiziţionării a 1.000 de acţiuni de pe piaţa spot cotate la 2,5000 lei/acţiune este de 2.500 de lei, pe piaţa derivatelor suma este de zece ori mai mică, de 250 de lei. Acest fapt creează oportunităţi pentru speculatorii care doresc amplificarea rezultatelor, acestea fiind de 7-10 ori mai mari decât cele de pe piaţa spot, la aceeaşi sumă de bani investită.
* Nivelul mic al comisioanelor practicate de Bursa de la Sibiu este alt motiv care atrage mulţi investitori. Bursa reţine SSIF-urilor participante un comision fix de 0,6 lei/contract (reprezentând echivalentul a 1.000 sau 10.000 acţiuni, 1.000 de euro sau dolari), indiferent de valoarea şi direcţia tranzacţiei. La rândul lor, SSIF-urile percep clienţilor lor tot sume fixe, puţin mai mari decât acest prag.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite