Bursa Română de Mărfuri are acceptul să tranzacţioneze energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă OPCOM, pe piaţa tranzacţiilor cu energie electrică va apărea un nou operator cu acte în regulă: Bursa Română de Mărfuri. Preşedintele BRM, Mircea Filipoiu, a confirmat,

Pe lângă OPCOM, pe piaţa tranzacţiilor cu energie electrică va apărea un nou operator cu acte în regulă: Bursa Română de Mărfuri.

Preşedintele BRM, Mircea Filipoiu, a confirmat, ieri, pentru Adevărul, că a primit acceptul de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru a organiza tranzacţii pe piaţa de contracte forward având ca suport energia electrică. "Marţi am primit acceptul, iar săptămâna viitoare vom organiza o conferinţă de presă pentru a comunica mai multe detalii în legătură cu această piaţă", ne-a declarat Mircea Filipoiu.

Tot ieri, conducerea principalului operator al pieţei de energie - OPCOM - a organizat o conferinţă tocmai pentru a explica de ce este necesar ca în fiecare ţară să existe o bursă unică a energiei (mai precis, "power exchange"), arătând că Bursa Română de Mărfuri nu ar fi cea mai indicată instituţie. Preşedintele OPCOM, Victor Ionescu, declara că existenţa a două burse de energie "ar însemna ca jumătate din participanţi să tranzacţioneze la OPCOM, iar cealaltă jumătate la Bursa Română de Mărfuri", ceea ce ar putea avea ca efect "manipularea pieţei". Competitivitatea este asigurată de un număr cât mai mare de participanţi, iar "un semnal corect al preţului este dat de o singură bursă", consideră Ionescu.

"Dacă Autorităţii i-a luat un an de zile ca să aprobe proiectul privind Piaţa Centrală a Contractelor de Forward (PCCF), atunci licenţierea Bursei Române de Mărfuri ar dura o veşnicie. Eu sper ca în cazul acesta să dureze o veşnicie", a spus Ionescu - neştiind, probabil, că BRM a obţinut deja acceptul.

OPCOM, în război cu Autoritatea de reglementare

Preşedintele OPCOM a acuzat ANRE că a provocat întârzierea dezvoltării pieţei de energie cu opt-nouă luni, ca urmare a tergiversării aprobării unor cereri ale operatorului.

Activitatea OPCOM este în întregime reglementată de ANRE.

"În anul 2006 am avut două proiecte importante, unul fiind rolul de contraparte pe care operatorul pieţei de energie OPCOM trebuie să şi-l asume în tranzacţiile cu energie, iar celălalt fiind introducerea contractelor de tip forward. Anul trecut nu am lansat niciunul dintre aceste produse, pentru că nu au fost aprobate de ANRE", a spus Ionescu, precizând că "OPCOM a trasmis Autorităţii 12 scrisori pentru aprobarea proiectelor propuse, însă ANRE nu a transmis niciun răspuns".

Totodată, deşi ANRE nu a transmis către OPCOM niciun document oficial pentru a justifica refuzul aprobării proiectelor, Autoritatea a dispus un control, în 23 ianuarie, la operatorul pieţei de energie. "Controlul a debutat înainte de aprobarea planului anual al ANRE şi vizează modul de lucru, partea financiară şi zonele operative ale OPCOM", a spus Ionescu.

Referindu-se la afirmaţiile unor reprezentanţi ai Bursei Române de Mărfuri privind lipsa de transparenţă a tranzacţiilor cu energie, Ionescu a spus că, dacă ANRE ar dori, "ar putea modifica într-o singură zi procedurile de transparentizare".

Activitatea OPCOM este integral reglementată de ANRE în baza legislaţiei secundare pe care o emite. "Dacă ANRE a constatat o deficienţă a procedurilor, atunci ANRE ar fi trebuit să acţioneze", a spus Ionescu.

De asemenea, când a fost lansată platforma Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), OPCOM a cerut publicarea preţurilor la care se încheie licitaţii şi a solicitat şi aprobarea de către ANRE pentru existenţa unui contract standard în tranzacţiile cu energie, însă ANRE nu a transmis niciun răspuns.

"ANRE ar trebui să-şi asume politica energetică a guvernului. ANRE este nemulţumită de activitatea OPCOM, dar nu menţionează la care activităţi se referă", a spus Ionescu.

Potrivit lui Ionescu, ANRE nu şi-a mai arătat niciodată nemulţumirea faţă de activitatea OPCOM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite