Bursa de la Bucureşti ocupă locul cinci în Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul regiunii, podiumul este ocupat de pieţele de capital din Croaţia, Bulgaria şi Slovenia

Randamentul oferit de Bursa de la Bucureşti (BVB) în 2006, de circa 22%, este al cincilea ca mărime la nivelul Europei Centrale şi de Est şi depăşeşte cu puţin creşterea medie aferentă pieţelor bursiere CEE, monitorizată de indicele NTX. În euro, randamentul anual de la BVB este de 32%, nivel datorat aprecierii monedei naţionale cu 8,4%.
În ciuda corecţiilor repetate de anul trecut, accentuate şi de unele evenimente externe nefavorabile, Bursa de la Bucureşti a reuşit să încheie anul 2006 pe plus. Mai mult, randamentul oferit investitorilor, de circa 22%, le întrece pe cele înregistrate de bursele din Ungaria, Cehia şi Serbia.
Bursa din Croaţia a oferit cea mai mare creştere
Cele mai mari câştiguri au fost obţinute anul trecut de către investitorii de pe piaţa de capital croată. Astfel, indicele CROBEX, care monitorizează evoluţia acţiunilor cotate la bursa de la Zagreb, a înregistrat pe parcursul anului un avans de 60,9%. Următoarele în top sunt bursa de la Varşovia, cu o creştere de 42,5% a indicelui WIG şi de 25,2% a indicelul WIG20, şi bursa din Slovenia, al cărei indice SBI s-a apreciat cu 38%. "Soliditatea pieţelor financiare din Europa de Est a fost testată anul trecut, pe fondul "apogeului" dobânzilor din economia americană, ceea ce a condus la retragerea unei părţi din fondurile speculative din pieţele emergente. Ponderea capitalurilor autohtone şi a celor străine care mizează pe convergenţa pe termen lung către pieţele dezvoltate au constituit însă factorii de sprijin pentru reluarea creşterii pieţelor bursiere din CEE în partea a doua a anului", a declarat pentru Adevărul, Cristian Tudorescu, analist financiar la Vanguard.
Investitorii care ar fi ales anul trecut să efectueze plasamente pe toate bursele din Europa Centrală şi de est ar fi obţinut un câştig anual de 19,8%. Aceasta este dată de evoluţia indicelui NTX, care monitorizează pieţele bursiere din CEE.
Indicele bursei de la Zagreb a înregistrat cea mai mare creştere, "locomotiva" fiind compania farmaceutică Pliva, unul dintre cei mai mari producători de medicamente din Europa de Est. Evenimentul anului l-a constituit preluarea companiei de către Barr International din Statele Unite, în cadrul unei tranzacţii de 2,5 miliarde de dolari. Practic, această operaţiune a deblocat piaţa bursieră de la Zagreb, care intrase într-o oarecare amorţeală în anii 2004 - 2005.
Piaţa de capital poloneză, reper pentru investitori
Piaţa din Bulgaria a consemnat o creştere de 48,3%. "Bursa de la Sofia nu a fost afectată de volatilitatea din zonă, având mai degrabă o creştere graduală", precizează Tudorescu.
Polonia a oferit în 2006 cel mai bun raport rentabilitate/risc între bursele din CEE, sunt de părere analiştii. "Accelerarea creşterii economice la 5,7% în 2006, faţă de 3,5% în urmă cu un an a constituit un imbold suficient de puternic pentru evoluţia pieţei de capital. În plus, Bursa de la Varşovia este un reper pentru investitorii internaţionali interesaţi de pieţele emergente din Estul Europei. În mod constant, piaţa oferă noi variante de plasament prin noile listări, iar companiile nou-venite la bursa sunt fie giganţi ai Estului, cum este producătorul ceh de energie CEZ, fie emitenţi de talie medie, cu valori de piaţă de zeci sau sute de milioane euro", afirmă analistul de la Vanguard.
Evoluţia acţiunilor din Ungaria, afectată de scandaluri politice
În ceea ce priveşte bursa de la Belgrad, aceasta intră încă de pe acum în vizorul fondurilor interesate de sud-estul Europei, cu toate că Serbia este încă departe de a se integra în Uniunea Europeană. În acest context, indicele BELEX s-a apreciat anul trecut cu 21,6%.
Piaţa financiară de la Budapesta a fost grav afectată în acest an de pierderea credibilităţii guvernului Gyurcs

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite