Bundesbank spune că economia germană va creşte în 2012 cu mai puţin de 1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală  a  Germaniei şi-a redus drastic prognoza pentru creşterea economică pe anul viitor, avertizând că economia naţională se află sub ameninţarea puternică a datoriilor din zona euro.

„Rata de creştere economică va fi de 0,5 % până la 1%, mai mică decât prognoza de 1.8 % care exista pentru anul 2012, au declarat oficiali ai Băncii Centrale a Germaniei. „ Incertitudinea cu privire la dezvoltarea economică pe viitor  este foarte mare în prezent. O mult mai mare încredere trebuie construită pentru a înlătura  riscurile care decurg din criza datoriilor”, au avertizat aceiaşi oficiali.

O posibilă încetinire a pieţelor emergente, ar putea influenţa negativ economia Germaniei. Oficialii băncii centrale spun că în pieţe că nu vor mai apărea alte complicaţii majore din cauza crizei datoriilor,  şi că este probabil ca incertitudinea din pieţe să se diminueze.

Analişti economici ai  băncii centrale au declarat pentru Wall Street Journal că se aşteaptă ca rata de creştere economică să ajungă la 1.8% în 2013.”Dacă ne raportăm la creşterea de 1,25% pe an ce s-a înregistrat pe întreaga periaodă de criză, suntem îndreptăţiţi să credem că economia Germaniei va funcţiona la capacitate normală” au mai spus aceştia.

Rata de creşterea pe termen mediu ar putea fi mai ridicată decât se preconizeză în cazul în care criza va fi rezolvată mai repede şi mai durabil prin reforme clar stabilite. Condiţiile de pe piaţa internă pentru a oferi cadrul propice creşterii sunt favorabile.”, au adăugat liderii Băncii Centrale a Germaniei. Aceştia nu iau însă în considerare ipoteza ca o eventuală încetinire a creşterii economice ar putea conduce la o creştere a ratei şomajului, susţinând că aceasta se va situa la aproximativ 7% în 2012, respectiv, o medie de mai puţin de 3 milioane de persoane fără loc de muncă.

În acelaşi timp, inflaţia este estimată să scadă la 1.8%, sub nivelul de 2,5% cât a fost anul trecut. Rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor  sub valoare de 2,5% a lunii octombrie şi sub maximul ultimilor trei ani ce s-a înregistrat în septembrie, când inflaţia a atins 2,6%.

Economia germană ar putea fi una dintre beneficiarele deciziei de joi a BCE, care a scăzut dobânda de referinţă pentru a doua lună consecutiv. Asta ar putea fi o gură de oxigen şi pentru exporturile Gremaniei, care au scăzut drastic în octombrie după două luni de creştere.
 
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite