VIDEO Bulgarii ne dau clasă şi la capitolul schi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ a vizitat două staţiuni din România şi din Bulgaria -  Poiana Braşov şi Bansko. Concluzia? Bansko are pârtii mai bune, hotelurile sunt mai confortabile, iar preţurile mai mici cu 50%. După ce ne-a întrecut de mult la numărul de turişti de pe litoralul Mării Negre, Bulgaria şi-a transformat şi staţiunile montane în adevăraţi magneţi pentru străini.

Prima staţiune pe care am vizitat-o a fost Bansko. Am făcut rezervare la hotelul de patru stele Knight Lodge House&Spa, ne-am suit în maşină şi am plecat la drum. De la Bucureşti la Bansko sunt aproximativ 550 de kilometri de drum „ca-n palmă", pe care l-am parcurs în şapte ore.

Odată ajunşi, am rămas uimiţi de frumuseţea staţiunii de la poalele munţilor Pirin: străzi luminate, hoteluri aproape identice, decorate cu piatră şi lemn, restaurante unul lângă altul şi centre de închiriat schiuri cât vezi cu ochii. La hotel am constatat că absolut toate detaliile din oferta hotelului corespundeau cu realitatea şi totul era nou-nouţ şi foarte bine pus la punct: un dormitor călduros, un living cochet, o bucătărie complet utilată şi o baie foarte curată. Totul la 35 de euro pe noapte.

Cea mai mare satisfacţie am avut-o, însă, pe pârtie. Bansko dispune de 70 de kilometri de pârtie cu zăpadă de cea mai bună calitate, în timp ce toate pârtiile din România de-abia ajung, cumulat, la 40-50 de kilometri. De asemenea, bulgarii au un sistem de cablu foarte bine pus la punct şi nimeni nu stă la coadă la gondolă, telescaun sau teleferic nici măcar în cele mai aglomerate zile. Un ski pass, care permite accesul la toate facilităţile de schi, costă 50 de leva (100 de lei) pe zi.

Am văzut însă foarte mulţi turişti îndrăzneţi care strecurau „pe sub mână" 10-15 leva angajaţilor de la staţiile de cablu şi schiau liniştiţi toată ziua. Despre calitatea pârtiilor, numai de bine! Până şi campionul mondial la schi, Alberto Tomba a declarat că în Bansko se schiază excelent!

Fără derdeluş

Cei care nu ştiu să schieze nu prea au mare lucru de făcut pe pârtie, decât să bea un vin fiert, un ceai sau să mănânce. Asta pentru că în toată staţiunea bulgărească nu am văzut nici măcar un spaţiu amenajat pentru săniuş. Asta nu înseamnă că dacă nu ştiţi să schiaţi vă veţi plictisi. Aproape toate hotelurile sunt dotate cu piscine încălzite şi cu centre Spa. De regulă, preţul acestora, de maximum 100 de lei de persoană pe zi, este inclus în costul camerei de hotel. O altă atracţie este patinoarul, amplasat pe strada Pirin, în centrul localităţii, dar şi mallul unde în această perioadă se găsesc reduceri substanţiale.

Nu trebuie să rataţi nici cele peste o sută de „Mexana" (taverne tradiţionale bulgăreşti), una mai frumoasă ca alta. Veţi rămâne surprinşi cât de multe lucruri ştiu chelnerii bulgari despre România. De asemenea, pe stradă vă veţi amuza copios când se va striga după dumneavoastră „Pancu", „Geoană" sau „Lavinia Şandru". După cinci zile de distracţie, schi, mâncare bună, înot şi tratamente de relaxare, am părăsit Bulgaria, cu gândul de a reveni în curând.

Ne-am decis să vizităm şi cea mai bună staţiune de schi din România - Poiana Braşov. Pentru că era vineri seară, am străbătut drumul de nici 200 de kilometri de la Bucureşti la Poiană, în mai bine de cinci ore. Ne-am cazat la hotelul de trei stele Tirol cu 60 de euro (250 de lei) pe noapte, cu mic dejun. Am avut parte de o cameră micuţă, călduroasă, curată, dar cu un mare inconvenient - avea o singură fereastră, de dimensiuni foarte mici, amplasată aproape de tavan, încât trebuia să mă urc pe scaun ca să pot admira peisajul de afară.

Aglomeraţie şi preţuri mari în Poiană

A doua zi, pe pârtie am fost cei mai dezamăgiţi. Am stat aproape o oră la coadă ca să urcăm cu teleschiul. Mii de oameni se îmbulzeau cu schiurile prin zăpadă.

Poiana are doar 14,8 kilometri de pârtie şi, cu un abonament zilnic la teleferic, de 120 de lei, de-abia am reuşit să coborâm de câteva ori pe pârtiile Drumul Roşu şi Bradu, din cauza aglomeraţiei.

Seara, la cină, am avut cea mai mare decepţie. Cele câteva restaurante din staţiune erau pline ochi. Într-un final am găsit o masă la restaurantul tradiţional românesc Şura Dacilor. Semăna foarte mult cu „Mexanele" bulgăreşti - lăutari, mâncare tradiţională, servire bună, însă când a venit nota de plată nu a mai fost tot atât de frumos - 300 de lei pentru două persoane.

După două zile în care am cheltuit peste 2.000 de lei, am plecat acasă cu amărăciunea că, la capitolul peisaj, Poiana Braşov stă mult mai bine decât staţiunea bulgărească, chiar dacă munţii noştri sunt mai scunzi cu o mie de metri. La noi, brazii sunt mult mai înalţi, mai frumoşi, iar munţii sunt mai împodobiţi, spre deosebire de Balcani care sunt mai golaşi.

Costul călătoriei Bansko

-Ski pass - 100 de lei/zi
-Cazare 4 stele - 147 de lei/noapte
-Prânz/cină - 40 de lei
-Vin fiert - 12 lei/pahar
-Ceai - 5 lei/pahar
-Ciorbă - 8 lei

Preţul vacanţei în Poiana Braşov

-Ski pass - 120 de lei/zi
-Cazare 4 stele - 250 de lei/noapte
-Prânz/cină - 150 de lei
-Vin fiert - 5 lei/pahar
-Ceai - 4 lei/pahar
-Ciorbă - 10 lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite