Bulgarii ne-au bătut şi la turism spiritual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20.000 de români au luat cu asalt litoralul bulgăresc pentru a petrece Paştele. În acelaşi timp, în staţiunile interne, numărul turiştilor a scăzut cu 25%. Cele mai solicitate staţiuni din Bulgaria au fost Nisipurile de Aur şi Albena, iar dintre zonele româneşti, Braşov, Bucovina şi Sibiu au condus în preferinţele turiştilor.

Chiar dacă preţurile la cazare au scăzut cu aproximativ 20% faţă de anul trecut, numărul turiştilor care au ales să-şi petreacă Paştele în hotelurile şi pensiunile din ţara noastră s-a ridicat la doar 37.500, cu 25% mai mic decât în 2009, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Citeşte şi:

Cum ne fură bulgarii turiştii de 1 Mai

Românii au cheltuit numai pe cazarea din staţiunile interne 15,18 milioane de lei, ceea ce înseamnă că o minivacanţă a costat, în medie, 405 lei de persoană. Anul trecut au fost înregistraţi 48.500 de turişti, iar cheltuielile totale au fost de 25,12 milioane de lei, rezultând o medie de 518 lei pentru fiecare turist.

„Scăderea numărului de turişti a fost determinată de numărul redus de zile libere, promovarea modestă a destinaţiilor de petrecere a sărbătorilor pascale şi de efectele crizei economice", susţin reprezentanţii Federaţiei.

Aproape gol pe litoral

În timp ce hotelurile de patru şi de cinci stele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre duduia de turişti români ademeniţi de preţurile mici şi de ofertele all inclusive, la Mamaia sau la Neptun bătea vântul, iar turiştii lipseau cu desăvârşire.

După experienţa nefericită de anul trecut, când la mare au fost pregătite pentru turişti peste 3.000 de locuri de cazare încălzite, dintre care s-au rezervat numai 800, anul acesta hotelierii de pe litoral au fost mai rezervaţi şi de aceea s-au făcut rezervări numai pentru 500 de turişti.

În aceeaşi perioadă, peste 20.000 de români petreceau de zor la vecinii bulgari, potrivit Sofia News Agency. Staţiunile cele mai solicitate au fost Nisipurile de Aur, Albena şi Constantin şi Elena, unde au fost deschide peste 70% din hoteluri. Pachetul mediu plătit de românii care au mers de Paşte în Bulgaria s-a ridicat la aproximativ 120 de euro de persoană. În preţ au intrat două sau trei zile de cazare, în sistem all inclusive la hoteluri de patru şi de cinci stele, masa festivă de Paşte, precum şi tratamente de relaxare şi accesul la piscină şi la jacuzzi.

Pensiunile rurale,la mare căutare

Primul loc în topul preferinţelor românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale a fost ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale, unde au fost înregistrate 18.000 de cazări oficiale. Alte câteva mii de turişti au ales să-şi petreacă sărbătorile în pensiuni neclasificate, adică la „negru".

Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moieciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, unde rezervările au depăşit 80% din capacitatea de cazare.Pe locul doi se află staţiunile montane, iar dintre acestea cele mai solicitate au fost locaţiile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%. În alte staţiuni montane s-a înregistrat un grad de ocupare de 25% din capacitatea de cazare. Totodată, aproximativ 5.000 de români au ales să servească masa de Paşte în restaurantele hotelurilor din marile oraşe.

De asemenea, romanticii şi împătimiţii pescuitului au ales să ia lumină de la bisericile din Delta Dunării, iar 8.000 de români care au vrut să se refacă în totalitate au preferat staţiunile balneoclimaterie.

„Înscrierile timpurii", prelungite până la 15 aprilie

Agenţiile de turism şi hotelierii au decis să mai acorde turiştilor încă 15 zile pentru a avea timp să-şi rezerve vacanţa de vară prin programul „Early booking" (Înscrieri timpurii"), prin intermediul căruia beneficiază de reduceri de până la 30%. La ediţia din 2010 au aderat peste 200 de unităţi de cazare atât din România, cât şi din străinătate. Noutatea acestui an este faptul că tour-operatorii au inclus în program şi staţiunile montane şi balneoclimaterice din ţara noastră, precum şi pensiunile din mediul rural.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite