Bulgarii ne întrec la politica de creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acum în România.În timp ce, la noi, Banca Centrală lansează semnale potrivit cărora condiţiile de creditare s-ar putea înăspri şi mai mult, Banca Naţională a Bulgariei se pregăteşte să

acum în România.
În timp ce, la noi, Banca Centrală lansează semnale potrivit cărora condiţiile de creditare s-ar putea înăspri şi mai mult, Banca Naţională a Bulgariei se pregăteşte să renunţe la orice fel de barieră. Se va elimina, de exemplu, limita de îndatorare de 30% sau, după caz, 40% din venitul clientului, ca şi clasificarea ca "riscante" sau "problematice" a unor credite, acestea urmând a fi reclasificate la categoria "regular". Într-un comunicat al Băncii Naţionale a Bulgariei se anunţă, pe lângă renunţarea la toate limitele impuse creditelor, că se va reveni cu anumite măsuri limitative doar dacă creşterea gradului de îndatorare va fi mai mare de 20% pe an.
Cu toate că dobânzile bancare la credite sunt, în Bulgaria, semnificativ mai mici decât în România (în jur de 4%) şi urmează o relaxare totală a condiţiilor de împrumut, liderii din sistemul financiar românesc reacţionează diferit la acest semnal. "Bulgaria a avut Consiliul Monetar, cu restricţii foarte mari. Însă, spre deosebire de ei, la noi există un decalaj imens, chiar dramatic, între cererea de consum solvabilă şi oferta internă de bunuri şi servicii", a declarat pentru Adevărul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României. El spune că "ar putea trece un an, chiar şi doi poate" până când vor fi întrunite toate condiţiile ca BNR să poată renunţa la normele scrise de limitare a creditării populaţiei.
La rândul său, Radu Negrea, secretar general al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), este de părere că adevărata concurenţă va veni, după 1 ianuarie 2007, nu din partea băncilor bulgăreşti, care ar putea să-şi deschidă birouri la graniţa cu România, ci de la cele din ţări cu statut mai vechi de membru în UE. "Nu de băncile bulgăreşti îmi este teamă. După 1 ianuarie, pot să intre nelimitat pe piaţa românească băncile din Comunitate, precum cele spaniole sau germane. Orice este posibil", ne-a declarat oficialul ARB.
Asupra BNR vor fi mari presiuni
"Să nu uităm că, la fel ca în Bulgaria, restricţiile noastre sunt temporare. Cred că, în viitorul apropiat, la nivelul BNR se vor face presiuni pentru renunţarea la unele norme", ne-a declarat analistul financiar Liviu Voinea. El a mai arătat că "noi vrem să ţinem sub control inflaţia, ei consideră că au rezolvat această problemă, astfel că pot relaxa regimul de creditare".
Deocamdată, în România, pentru a "supravieţui" în condiţiile drastice impuse de BNR, băncile comerciale recurg la metode originale de atragere a clienţilor. Ultima strigare: "marketingul de gherilă", prin care una dintre băncile pentru locuinţe îşi va promova ofertele prin intermediul unor "sucursale ambulante".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite