Eterna şi fascinanta Bulgarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgarii ştiu să-şi vândă marfa fără să-ţi creeze impresia că-ţi fac vreo favoare. Românii, nu.

Bulgaria este considerată cea mai coruptă şi cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Criza economică a amplificat problemele vecinilor noştri din sud, şi aşa multe la număr. Mâine, cetăţenii micului stat balcanic sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege un nou Parlament.

Printre candidaţi se numără şi personaje din lumea interlopă, eliberate temporar din închisoare pentru a-şi face campanie electorală. Unii dintre interlopi au şanse bune de a-şi asigura un loc în cadrul Legislativului de la Sofia. Motiv pentru care însuşi preşedintele republicii, Gheorghi Pârvanov, a cerut electoratului să nu voteze personaje dubioase, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă, la Bruxelles se decide dacă Bulgaria va mai primi sau nu fonduri europene.

Pe scurt, acesta este tabloul social-politic din statul vecin. Sună cunoscut, ar spune mulţi dintre conaţionalii noştri, dacă şi-ar aloca doar câteva minute pentru a se informa despre ceea ce se întâmplă acolo unde şi-au petrecut şi unde încă îşi mai petrec vacanţele de vară.

Numai că românii, atunci când trec graniţa pe la Giurgiu sau pe la Vama Veche în drum spre staţiunile de pe litoralul bulgăresc, văd un alt tablou. Unu la mână: pământurile lor sunt lucrate, iar ale noastre sunt pârloage. Doi la mână: odată ajuns la mare, de la cel mai prăpădit chioşc şi până la cel mai scump magazin, vânzătorii îţi zâmbesc şi încearcă să-ţi facă pe plac. Culmea, au auzit şi de discount, chiar dacă încearcă să te jupoaie! Trei la mână: serviciile hoteliere sunt cu câteva clase bune peste ale noastre.

Altfel, dacă te plimbi pe faleză, dai şi la ei peste terase unde nu te încumeţi să bei o bere, darămite să mănânci ceva!, sau peste maşinuţe, trenuleţe şi mountain rousse-uri în care îţi laşi copilul să se urce doar dacă eşti complet inconştient. De escroci şi mitocani nu duc nici bulgarii lipsă, însă ai lor nu prea umblă cu maiourile trase deasupra burţilor şi nici nu-şi fac simţită prezenţa prin onomatopee. Dovadă că norvegienii, suedezii, germanii şi britanicii nu ocolesc litoralul vecinilor de la sud nici în acest an „de criză“. Lor li se adaugă românii de dincoace şi de dincolo de Prut (uşor de recunoscut de la o poştă, din motive lesne de înţeles) şi ruşii. Cei din urmă se simt ca acasă (la ei), înţelegându-se fără greutate cu bulgarii, carele-au arborat pe plaje chiar şi drapelul naţional, alături de cel al Uniunii Europene. În plus, le-au imprimat şi duzine de tricouri cu mesajul „Vodka connecting people“...

Cu alte cuvinte, bulgarii ştiu să-şi vândă marfa fără să-ţi creeze impresia că-ţi fac vreo favoare. Românii, nu. O altă impresie pe care ţi-o lasă vecinii din sud este că, în cele din urmă, vor scăpa şi de mafioţi sau cel puţin le vor subţia rândurile. În schimb, atunci când treci podul dinspre Ruse către Giurgiu orice speranţă de acest gen rămâne în urmă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite