Bulgaria vrea să se implice în proiectul de transport al gazelor AGRI. Băsescu şi-a dat acordul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, a declarat astăzi că a discutat cu omologul român, Traian Băsescu, despre intenţia Bulgariei de a se alătura proiectului de transport al gazelor AGRI, iar Băsescu şi-a dat acordul, relatează agenţia Focus News.

"Parteneriatul pe termen lung este posibil aici, iar aceasta va fi contribuţia noastră la diversificarea resurselor energetice", a spus Părvanov, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, potrivit Focus News, proiectele hidroenergetice Silistra - Călăraşi şi Nicopole - Turnu Măgurele ar trebui să constituie o prioritate pentru Bulgaria şi România, dar şi un element al noii Strategii a Dunării, a declarat preşedintele bulgar, într-o conferinţă de presă comună cu Traian Băsescu.

Părvanov a notat dialogul politic bilateral activ existent nu doar la nivelul celor doi şefi de stat, ci şi între premieri şi miniştri. Totuşi, potrivit celor doi preşedinţi, rezultatele obţinute din comerţul şi turismul dintre cele două state nu sunt suficiente, existând, în opinia acestora, potenţial pentru o cooperare bilaterală sporită.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi omologul bulgar, Tsvetan Tsvetanov, au semnat un acord administrativ referitor la criteriile şi mecanismele necesare pentru ca un stat să acorde drept de azil unor cetăţeni din state terţe.

De asemenea, în prezenţa preşedinţilor Traian Băsescu şi Gheorghi Părvanov, miniştrii Transporturilor din cele două ţări au semnat o declaraţie comună privind construcţia de noi poduri pe Dunăre.

La rândul său, Borbely Karoli, secretar de stat în Ministerul Economiei, a semnat un acord de cooperare, în timp ce şeful ANAF, Sorin Blejnar, şi Krasimir Stefanov, directorul serviciului omolog din Bulgaria, au încheiat un acord pentru a consolida cooperarea în privinţa TVA.

Proiectul AGRI vizează tranzitul de gaze naturale lichefiate din zona Mării Caspice în Europa, respectiv dinspre Azerbaidjan spre România, prin Georgia, precum şi construcţia a două terminale de gaze naturale lichefiate la Tbilisi şi portul Constanţa. La acest proiect va participa şi Ungaria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite