Bulgaria, primul stat din regiune care va intra în zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria va fi primul stat din Sud-Estul Europei care va deveni membru cu drepturi depline în zona euro, cel mai probabil în 2014, potrivit economistului grupului Unicredit, Matteo Ferrazzi.

“Primele care vor intra în zona euro vor fi totuși statele baltice, urmate de Bulgaria. Principalul avantaj al vecinilor de la sud este mecanismul ratelor fixe de schimb, spre deosbire de România care are un curs flexibil”, a spus Ferrazzi. România va face parte din grupul statelor “de mijloc”, care vor adera in  al doilea val, iar ultimele vor fi Polonia și Cehia, mai spune acesta.

Potrivit estimărilor instituției de credit, România poate înregistra o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 0,4% în acest an, înă incertitudinele economice de pe plan european ar putea influența deciziv această prognoză.

În plus, este posibil ca ținta României de aderare la zona euro să fie amânată. România și-a fixat ca țintă de aderare la zona euro 2015, iar până în 2012, deficitul bugetului de stat consolidate trebuie să se încadreze în ținta Maastricht - de 3% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite