Bugetul de stat pe 2012: de unde vin banii şi unde se duc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile bugetului de anul viitor cresc cu 13,5% faţă de cele din 2011, iar cheltuielile vor stagna, potrivit proiectului aflat în discuţie şi obţinut de „Adevărul“.

Anul viitor, Guvernul speră să aibă mai multe venituri la bugetul de stat cu 13,5%, iar valoarea indicatorului să ajungă la 95,6 miliarde de lei. În acelaşi timp, cheltuielile vor rămâne la acelaşi nivel, adică 112,8 miliarde de lei, iar deficitul bugetar va avea o valoare de 17,1 miliarde de lei.

De unde speră Guvernul să obţină aceşti bani? O mare pondere o va avea taxa pe valoarea adăugată, care va aduce în vistieria statului aproape 50 de miliarde de lei, valoare mai mare cu 5,9% decât cea din acest an.

De asemenea, din plata accizelor se vor colecta 19,9 miliarde de lei, mai mult cu 6,2%, iar, din impozitul pe salarii, se vor strânge 13,5 miliarde de lei, în plus cu 3,4%.

Creşteri importante se observă în cazul sumelor primite de la Uniunea Europeană, care vor fi mai mari cu 64% şi vor ajunge la 9,7 miliarde de lei.

Se dubleză cheltuielile cu rambursarea creditelor externe

În ceea ce priveşte cheltuielile de anul viitor, cea mai mare pondere o au cele de personal, adică 16,3 miliarde de lei, în creştere uşoară (1,16%), şi cele privind protecţia socială, adică 14,3 miliarde de lei, în scădere cu 4%.

Subvenţiile vor fi şi ele mai mici cu 13%, ajungând la 3,9 miliarde de lei.

Cea mai mare creştere în rândul cheltuielilor se observă în cazul rambursărilor de credite externe, care se dublează şi vor necesita 1,4 miliarde de lei. Cofinanţările pentru proiectele din bani europeni vor creşte cu 50%, ajungând la 12 miliarde de lei.

Click pentru a mări

infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite