Bugetul central, „bancă de criză“ pentru primării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţele vor împrumuta unităţile administrativ-teritoriale locale cu sumele necesare pentru stingerea datoriilor către companii, la dobânda de referinţă de 6,25% pe an. Guvernul a găsit, în premieră, o soluţie de stingere a debitelor unor agenţi economici la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, pe cele ale primăriilor către firme.

Criza economică nu a lăsat fără lichidităţi doar mediul de afaceri, ci şi primăriile din ţară, cele mai multe dintre acestea fiind deja în starea de insolvenţă. Executivul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care Finanţele vor putea acorda împrumuturi unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) pe o perioadă de cinci ani, cu un an de graţie, la dobânda de referinţă de 6,25% pe an, în limita sumei de 1,5 miliarde de euro. Banii sunt obţinuţi din privatizări şi sunt destinaţi plăţii datoriilor restante la 31 decembrie 2009.

Avantajul dobânzii

Care este mecanismul? Primăriile îşi vor plăti debitele către firme, iar acestea îşi vor stinge, la rândul lor, datoriile către stat. Oferta Finanţelor este avantajoasă din perspectiva dobânzii la care sunt obţinute împrumuturile, mult mai scăzută faţă de creditele pe care UAT-urile le pot obţine de la băncile comerciale. În luna februarie a acestui an, de pildă, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului de Finanţe a aprobat patru credite pentru unele investiţii publice de interes local în valoare de peste 5,7 milioane de lei.

Citiţi şi:

Din banii obţinuţi din privatizări, Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,5 miliarde pentru a plăti datoriile către furnizori

Împrumuturile ajung la o dobândă de peste 10% pe an (ROBOR la 3 luni + 3,25%). Totodată, perioada de graţie le permite acestora doar plata dobânzii pe perioada unui an, urmând ca principalul plus dobânda să fie achitate în următorii cinci ani. Un alt avantaj, de data aceasta pentru Trezoreria Finanţelor, este că mecanismul este unul pur contabil, fluxul de numerar nefiind afectat. Primăria aflată în dificultate face o cerere de împrumut la CAIL, prezentând o listă cu toate firmele care au contractat lucrări şi cărora le este datoare.

Aceste firme, la rândul lor, trebuie să aibă datorii la stat. După ce autoritatea locală a primit avizul de la CAIL, aceasta încheie o convenţie de împrumut cu Trezoreria. Ce spun primarii? Potrivit prim-vicepreşedintelui Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), Nicolae Moldovan, această măsură este o gură de oxigen pentru administraţiile locale.

„Vom reuşi să ne reeşalonăm datoriile, să facem plăţile urgente şi să achităm penalităţile, care sunt foarte mari", a spus Moldovan. Primarul a arătat că cele mai multe UAT-uri au probleme de lichidităţi în această perioadă, iar băncile sunt destul de reticente la acordarea de împrumuturi.

Problema arieratelor

Măsura luată de Executiv urmează angajamentul luat prin acordul stand-by de reducere a arieratelor. Problema este doar parţial rezolvată, fiind necesară, în continuare întărirea disciplinei bugetare.

Potrivit avocatului Romeo Cosma, Guvernul va trebui să fie consecvent şi să urmărească restituirea acestor împrumuturi. „Executivul nu trebuie să transforme aceste sume în alocaţii bugetare nerestituibile. Cred că prioritar pentru Guvern este să adopte acele măsuri care întăresc disciplina bugetară şi nu să se implice doar în depăşirea impasului financiar de moment", a precizat avocatul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite