Bugetul a trecut pe deficit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După primele cinci luni ale anului, cheltuielile au depăşit veniturile la bugetul general consolidat Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, avertizează: cheltuielile bugetare ar trebui

După primele cinci luni ale anului, cheltuielile au depăşit veniturile la bugetul general consolidat

Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, avertizează: cheltuielile bugetare ar trebui să fie orientate spre investiţii, nu spre creşterea salariilor!

Potrivit oficialului, bugetul general consolidat a înregistrat, în primele cinci luni ale anului, un deficit de 0,2-0,3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Cu o lună în urmă, respectiv în aprilie, bugetul general consolidat înregistra însă un excedent de 0,2% din PIB, reprezentând 1,07 miliarde de lei, sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În martie, Executivul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008, prin care au fost operate reduceri de bugete la aproape toate ministerele. Deficitul consolidat programat pentru acest an a scăzut astfel cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Investiţiile, înaintea salariilor!

Potrivit ministrului, deficitul bugetar ar trebui să ajungă însă, până în 2014, la 0,9% din PIB. Pentru atingerea acestui obiectiv, cheltuielile bugetare ar trebui aşadar orientate spre investiţii, şi nu spre creşterea salariilor, care ar avea efecte inflaţioniste. "Clasa politică şi autorităţile trebuie să înţeleagă că nu avem voie să orientăm cheltuielile spre creşteri de salarii, ci spre proiecte de investiţii.

Trebuie să angajăm cheltuieli pe obiective investiţionale, şi nu pe spirale inflaţioniste", a spus Vosganian. Pentru anul viitor, ministrul a anunţat un deficit bugetar de 2% de PIB. "Este posibil ca ritmul de creştere economică să încetinească în perioada următoare.

Acesta nu este un semnal negativ, ci un semn de maturitate. Creşterea economică de 8% se datorează decalajelor pe care România trebuie să le recupereze", a mai spus Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite