Bugetul pe 2006, sub presiunea revendicarilor sindicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca guvernul cedeaza, vom avea o inflatie de 9%

Profesorii sunt pe punctul de a obtine un plus de un miliard de euro fata de 2,2 miliarde euro, cat le-au fost repartizate din PIB-ul pe 2006. Functionarii publici solicita cresteri salariale la o valoare de peste 200 milioane euro, iar cercetarea isi apara cu dintii cele 230 milioane repartizate din viitorul buget. Angajatii de la Metrorex cer majorari salariale de 23%. Daca aceste solicitari nu vor fi solutionate, Romania va intra in greva generala, in timp ce minerii nemultumiti ameninta cu venirea in Bucuresti, iar sindicatele din sanatate stau sa explodeze.
Presiuni de miliarde
Profesorii se bat pentru a obtine 3,2 miliarde euro. Functionarii publici cer o marire de salariu de 50 la suta: ,Salariile sunt mici pentru cei 91.000 de functionari publici din finante, MMSSF, ANAF, vama si inspectorate. Ei au un salariu net de 4,8 milioane lei si corect ar fi un salariu de 6-7 milioane lei pe luna", sustine Ion Marica, liderul Aliantei Federatiei Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex. Daca guvernul ar accepta aceasta revendicare, presiunea pe buget s-ar majora cu 200 milioane euro in 2006. Cercetarea este si ea in alerta, pazind ca ochii din cap procentul de 0,37 la suta din PIB pentru 2006. ,Cercetarea si invatamantul fiind in acelasi minister, exista tendinta ca cele 0,37 la suta alocate cercetarii sa fie unite cu 4,3 la suta pentru invatamant, urmand sa dea cele 5 la suta cat vor profesorii. De aceea, noi ne aparam acest procent, care, desi mic, este totusi mai mare decat cel din 2005 - de 0,26 la suta din PIB", ne-a declarat Nicolae Vasile, directorul general al ICPE Bucuresti. Per total, cercetarea va primi 230 milioane de euro.
Guvernul, ingenuncheat de lipsa dialogului
Toata lumea cere bani. Daca guvernul Tariceanu va ceda, bugetul pe 2006 va suporta aceste cresteri de salarii de ordinul miliardelor de dolari? Analistul Daniel Daianu spune ca va fi greu cu o cota unica de 16 la suta. ,Nu numai ca bugetul este mic, iar invatamantul si sistemul sanitar sunt subfinantate, dar se si risipesc banii. In plus, asa cum ne reproseaza FMI, in Romania se consuma mai mult decat se produce. Daca guvernul va ceda, vom avea o inflatie de 9 la suta in 2006. Cert este ca guvernul are o problema de comunicare. In mod normal, macar ministrul finantelor ar trebui sa le explice oamenilor situatia de acum si neputinta bugetara. Cedand acum, vor iesi si alte categorii de bugetari in strada", sustine Daianu. Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, declara: "Presiunile se datoreaza lipsei de dialog legat de modul de impartire, caci nu putem face un buget mai mare decat este".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite