Bugetul creşte în plină criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După primele şase luni, veniturile bugetare au crescut cu mai mult de o treime faţă de anul trecut Furat de cifre, guvernul se grăbeşte să folosească surplusul de încasări bugetare.

După primele şase luni, veniturile bugetare au crescut cu mai mult de o treime faţă de anul trecut

Furat de cifre, guvernul se grăbeşte să folosească surplusul de încasări bugetare. Uită însă că "performanţele din trecut nu sunt o garanţie pentru cele viitoare".

Principalele venituri la bugetul general consolidat au crescut, în primele şase luni, la 74,7 miliarde lei, cu 35,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat ieri Ministerul Economiei şi Finanţelor. O dinamică mai accentuată s-a înregistrat la nivelul bugetului de stat, unde încasările au totalizat 46,3 miliarde lei, cu aproape 38% peste rezultatul din primul semestru din 2007.

Bugetele asigurărilor sociale (sănătate, pensii şi şomaj) au totalizat venituri de 25 de miliarde lei, cu 36% mai mari decât încasările din perioada ianuarie - iunie de anul trecut.

În acelaşi timp, veniturile proprii ale bugetelor locale au înregistrat o creştere sub medie, de 9,51%, iar soldul încasărilor la finele primului semestru s-a ridicat la 3,52 miliarde lei.

Creştere generoasă, dar nesănătoasă

Creşterile încasărilor sunt de departe peste cele înregistrate în anii trecuţi. La jumătatea anului 2007, veniturile totale creşteau cu 11%, iar în 2006, cu 19%.

"Această majorare a încasărilor este dată de creşterea economică de la începutul anului. S-au creat mai multe locuri de muncă, prin urmare au crescut şi încasările din impozitarea forţei de muncă", arată profesorul Mircea Coşea. El atrage însă atenţia că o asemenea dinamică poate crea false aşteptări.

"Creşterea economică care vine în principal din construcţii şi imobiliare - sectoare aflate acum în criză în întreaga lume - nu este sănătoasă şi, în niciun caz, sustenabilă. Nu există nicio garanţie că vom avea asemenea creşteri şi în perioada următoare". În acest context, "chiar dacă se apropie alegerile, guvernul ar fi trebuit să folosească surplusul de încasări mai degrabă pentru o echilibrare bugetară", conchide analistul.

Rectificare optimistă

Guvernul a aprobat, miercurea trecută, a doua rectificare bugetară din acest an, fără a modifica ponderea deficitului în PIB, menţinut la 2,3%. Executivul a aprobat o creştere cu 4,07 miliarde lei a veniturilor bugetare programate pentru acest an, dar şi o majorare a cheltuielilor totale la bugetul consolidat de 4,91 miliarde lei, respectiv 1,03% din PIB. Înainte de rectificare, bugetul pentru 2008 era construit pe venituri totale de 172,9 miliarde lei şi cheltuieli totale de 183,1 miliarde lei.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara săptămâna trecută, citat de Mediafax, că bugetul general consolidat a înregistrat, după primele şase luni, un deficit de 4,92 miliarde lei, respectiv 1,12% din PIB.

"Prin reactualizarea PIB pentru acest an, de la 440 de miliarde lei la 475 de miliarde lei, deficitul din prima parte a anului va sări foarte puţin de 1% din PIB", a spus atunci Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite