Bugetul Ministerului Agriculturii ar putea ajunge la 2 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu şase luni înainte de prima zi din 2007, Ministerul Agriculturii a încropit deja un buget orientativ, dublu faţă de cel aferent anului în curs. Potrivit ministrului de resort, Gheorghe Flutur,


Cu şase luni înainte de prima zi din 2007, Ministerul Agriculturii a încropit deja un buget orientativ, dublu faţă de cel aferent anului în curs. Potrivit ministrului de resort, Gheorghe Flutur, bugetul de început al anului viitor se va învârti în jurul valorii de 1,5 miliarde de euro, fiind foarte posibil să atingă 2 miliarde de euro.
Dezvoltarea zonelor rurale reprezintă una dintre priorităţile agriculturii româneşti, aspect punctat şi de către fostul comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Franz Fischler. În opinia sa, zonele rurale pot deveni adevărate puncte strategice de dezvoltare, dacă oficialităţile, locale şi centrale, vor reuşi să se focalizeze mai mult pe punctele tari ale fiecărei zone în parte şi mai puţin pe problemele care există. "O regiune se dezvoltă pornind de la punctele forte. Este foarte important să fie dezvoltate concepte diferite pentru fiecare regiune", a precizat Fischler. Fostul comisar pentru agricultură a subliniat necesitatea investiţiilor în resursele umane, şi nu numai în utilaje. În plus, oficialul european a ţinut să accentueze ideea reducerii birocraţiei administrative în vederea simplificării procesului de absorbţie a fondurilor europene. "Dacă nu veţi reuşi să simplificaţi această procedură, riscaţi să nu beneficiaţi de sumele mari de bani pe care UE vi le pune la dispoziţie", a avertizat Fischler.

Produsele româneşti au nevoie de promovare
Cea mai mare provocare a agriculturii româneşti rezidă însă în gradul de pregătire a produselor româneşti pentru a concura, din punct de vedere al vânzărilor, cu cele europene. În acest sens, atât fostul comisar, cât şi ministrul agriculturii sunt de părere că produsele autohtone au nevoie de mai multă promovare. "Avem nevoie de promovarea produselor româneşti de foarte bună calitate, pentru ca ele să nu lipsească de pe masa consumatorilor", a declarat Flutur. În opinia celor doi oficiali, în paralel cu dezvoltarea industriei agricole, este nevoie şi de o îmbunătăţire a comerţului alimentar. "În ceea ce priveşte standardele alimentare trebuie să existe o legătură mai strânsă între producători şi cei care prelucrează respectivele produse agricole", a conchis Fischler.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite