Bugetele de pe Bursă pariază pe revenirea economică - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre estimările financiare ale companiilor de pe Bursă, reactivarea a 14.449 de contribuabili de către ANAF sau costul împrumuturilor pentru companii. Printre alte subiecte, obligaţiunile au nevoie de o piaţă de 10 miliarde euro, iar cea mai bună dobândă la un credit imobiliar pe 5, 10 sau 15 ani o are BRD, de 5,10%.

Bugetele de pe Bursă pariază pe revenirea economică. Majoritatea companiilor de pe Bursă care şi-au publicat bugetele pentru acest an estimează creşteri semnificative ale afacerilor, după căderea din 2009, dând astfel semnalul revenirii economice. Dintre cele 46 de companii nefinanciare ale căror bugete au fost analizate de ZF, 40 mizează pe afaceri mai mari, cele mai optimiste prognoze fiind în industria siderurgică şi metalurgică, în construcţii şi în energie, unde majoritatea companiilor văd creşteri de două cifre. Cu toate acestea, afacerile bugetate nu sunt încă la nivelul celor din 2008.

14.500 de companii au fost declarate inactive fără motiv. ANAF a reactivat 14.449 de contribuabili din cei 86.588 declaraţi inactivi în mai 2009. În majoritatea cazurilor este vorba despre firme în insolvenţă sau dizolvate, care nu au ce căuta în lista inactivilor. ANAF susţine că statutul lor s-a modificat între primirea informaţiilor şi publicarea listei, în timp ce specialiştii arată că funcţionarii instituţiei nu şi-au făcut treaba având în vedere numărul foarte mare de „erori“, potrivit Financiarul.

Companiile se împrumută mai scump decât populaţia. Potrivit datelor furnizate de către BNR, ratele medii ale dobânzilor practicate de către bănci în luna februarie sunt mult mai mari pentru împrumuturile noi acordate companiilor decât pentru cele acordate populaţiei, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în euro. Pentru realizarea comparaţiei, au fost luate în calcul creditele imobiliare/ipotecare acordate persoanelor fizice pentru că acestea au, în general, cele mai solide garanţii dintre împrumuturile acordate populaţiei, notează Money.

Obligaţiunile au nevoie de o piaţă de 10 miliarde euro
. Piaţa secundară a obligaţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti a marcat o creştere semnificativă de lichiditate în ultima jumătate de an. Tendinţa de reducere a ratelor de dobândă a determinat jucătorii instituţionali să procedeze la reconfigurări de portofolii, cu efect benefic asupra volumelor din piaţă. Acestea au atins un nivel record în luna februarie a.c., când transferurile au totalizat peste 150 de milioane de euro, scrie Curierul Naţional.

Dobânzile de 5% la euro, printre cele mai bune din piaţă.
Reluarea creditării este unul dintre obiectivele principale ale bancherilor în 2010, multe bănci operând deja reduceri ale dobânzilor la împrumuturi. Ziarul Bursa a sintetizat în acest sens dobânzile oferite de principalele bănci din ţara noastră la creditele imobiliare, pentru un credit ipotetic de 50.000 de euro. Astfel, cea mai bună dobândă (DAE - dobânda anuală efectivă) la un credit imobiliar pe 5, 10 sau 15 ani o are BRD, de 5,10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite