Buget 2011: Pensii îngheţate. Contribuţiile sociale nu vor fi reduse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forma finală a bugetului de stat pentru anul viitor prevede îngheţarea pensiilor din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale, la valorile actuale pe parcursul întregului an 2011.

Conform documentului obţinut de Mediafax, valoarea punctului de pensie va fi menţinută în 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei. Şi pensia minimă garantată va fi menţinută la valoarea de 350 lei.

Proiectul de buget pentru anul viitor este construit pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii, inclusiv pe faptul că în sistem vor fi incluse toate persoanele care activează în prezent în domenii pentru care există legi/prevederi speciale de pensionare.

Astfel, pentru achitarea pensiilor din sistemul public, Guvernul a alocat, pentru 2011, 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari de asigurări sociale plătiţi prin Casa Naţională de Pensii cu o pensie medie lunară de 749 lei. La aceştia se adaugă 80.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, 66.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi 8.000 pensionari plătiţi prin Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.

Guvernul nu va umbla anul viitor nici la contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şi angajatului.

Cuantumul ajutorului de deces va fi stabilit la 2.022 lei, în cazul asiguratului sau pensionarului, şi la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia.

Proiectul de buget va fi aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite