Bucureştiul văzut prin luneta NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul "Antitero" de la SPP nu va ezita nicio clipă să ucidă orice suspect care poate fi ochit de la peste un kilometru Serviciile speciale şi-au întins deja "antenele". Mai este doar

Serviciul "Antitero" de la SPP nu va ezita nicio clipă să ucidă orice suspect care poate fi ochit de la peste un kilometru

Serviciile speciale şi-au întins deja "antenele". Mai este doar o lună până la Summitul NATO. Mulţi dintre cei care bat zilnic drumurile Capitalei nu ştiu că au început să fie priviţi prin lunetele sepepiştilor. Autorităţile pregătesc impresionantul eveniment încă de anul trecut, iar acum pun la punct ultimele detalii. Oficialii români ne asigură că totul este sub control şi nu ar trebui să ne temem de graniţe închise, atacuri teroriste şi… blocaje în trafic.

"Suntem pregătiţi să acţionăm la orice mişcare suspectă cu o exactitate foarte mare. Lunetele pot ochi cu precizie milimetrică, la peste un kilometru distanţă. În două secunde se poate ochi şi ucide orice terorist", spun lunetiştii antitero ai Serviciului de Protecţie şi Pază.

În perioada Summitului NATO, lunetiştii antitero ai SPP vor fi la datorie pe Palatul Parlamentului, la sediul guvernului, dar şi la alte clădiri strategice din Bucureşti şi zonele limitrofe. Ei nu vor ezita nicio clipă să ucidă orice suspect. Cei din forţele de securitate străine sunt şi mai circumspecţi şi nici nu vor clipi când vor trage, chiar dacă cel care face mişcarea imprudentă nu este terorist.

"Ar fi bine ca oamenii să înţeleagă că evenimentul din 2-4 aprilie nu este o joacă, presiunea este mare, mai ales că este vorba despre protecţia unor demnitari de rang înalt. Imprudenţa va costa scump, pentru că nu este timp pentru verificări. Orice persoană, alta decât cele din forţele de securitate, care va fi observată pe vreo clădire sau va face o mişcare bruscă la vreo fereastră, din zona de securitate, poate fi o victimă sigură", avertizează sepepiştii.

Oamenii preşedinţilor

Pregătirile pentru Summitul NATO au ajuns pe ultima sută de metri. Pentru că România va fi în atenţia întregii lumi, totul este pus la punct în cele mai mici detalii. Organizatorii ştiu deja cu precizie unde vor fi amplasaţi lunetiştii, câţi poliţişti, militari, jandarmi, pompieri şi medici sunt pregătiţi să intervină, dacă şi câţi ofiţeri ai serviciilor secrete vor fi infiltraţi printre participanţi, câţi sepepişti asigură securitatea demnitarilor sau câţi ofiţeri din dispozitivele de securitate străine vor însoţi delegaţiile invitate la Bucureşti.

Controalele la frontiere au fost deja intensificate, dar autorităţile ne asigură că traficul persoanelor peste graniţe nu va fi afectat. Importanţa summitului din acest an este amplificată şi de reunirea la acest eveniment a celor mai importante nume de pe scena politicii mondiale.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Marii Britanii, Gordon Brown, sunt numai câţiva dintre oaspeţii aşteptaţi în capitala României în perioada 2-4 aprilie.

"Nu va fi un summit îngrădit cu sârmă ghimpată…"

"Bucureştiul nu va fi sub asediu. Lumea va constata că traficul va fi poate chiar mai fluid decât în alte perioade, cum s-a întâmplat şi la Francofonie ", ne asigură secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Victor Micula, coordonatorul organizării summitului.

Mai mult, restricţiile impuse de eveniment nu vor afecta decât traficul rutier. La fel ca în cazul Francofoniei, vor exista coridoare de securitate, de transport, pe anumite bulevarde, fără ca acestea să împiedice traficul normal. "Summitul NATO nu va fi un eveniment organizat în spatele gardurilor cu sârmă ghimpată.

Dispozitivul de securitate va fi unul strict, impus de prezenţa liderilor mondiali, dar nu va împiedica derularea activităţilor cotidiene ale bucureştenilor", a mai spus oficialul MAE. Restricţiile vor fi aplicate în zona Palatului Parlamentului, a hotelurilor în care vor fi cazate delegaţiile şi traseele rutiere pe care se vor deplasa coloanele oficiale.

Paza din... aer

Unitatea Specială de Aviaţie a Ministerului de Interne este şi ea pregătită pentru supravegherea aeriană a Bucureştiului. "Suntem pregătiţi pentru executarea întregii game de misiuni, dar totul depinde de forţa militară NATO care va fi repartizată în România în acele zile", ne-a declarat directorul Unităţii Speciale de Aviaţie, comandorul Daniel Persu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite