Bucureştiul, cel mai ieftin oraş la spaţii logistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul va înregistra cea mai redusă creştere a costurilor de ocupare a spaţiilor logistice din Europa până în 2014, potrivit companiei DTZ, care prognozează o scădere a chiriilor în perioada imediat următoare din cauza cererii reduse şi a surplusului de astfel de proiecte.

În prezent, Bucureştiul se află pe poziţia 24 din cele 28 de pieţe analizate, după costul de ocupare a spaţiilor logistice, cu un nivel total de 57,6 de euro pe metru pătrat pe an.

Motivele cererii scăzute

„O economie slabă, cererea redusă şi posibilitatea unui surplus de spaţii logistice vor duce la o continuare a scăderii chiriilor din Bucureşti. Ca rezultat, se preconizează că Bucureştiul va experimenta cea mai redusă creştere a costurilor de ocupare din Europa până în 2014", se arată în prima ediţie a studiului European Occupancy Costs - Logistics, realizat de compania de consultanţă imobiliară DTZ.

Studiul prezintă costurile de ocupare în domeniul logistic, pe metru pătrat, anual, făcând referire la 28 de pieţe din 15 ţări europene. Raportul vizează perioada cuprinsă între 2010 şi 2014. 

Potrivit raportului, costurile de ocupare a spaţiilor logistice în Europa ar putea creşte cu 1,6% în medie pe an până în 2014, în ritmul redresării economice europene, în condiţiile în care pentru Bucureşti este estimat un avans de 0,4%.

Autorii studiului au analizat şi nivelul salariului mediu brut al unui angajat de depozit cu normă întreagă, precum şi costul mediu al motorinei, inclusiv taxele.

În funcţie de aceşti indicatori, Bucureştiul se poziţionează pe penultimul loc, cu un salariu de 7.600 de euro pe an şi cu un cost mediu de 1,07 euro pe litrul de motorină.

Salarii mai mici decât cele din Bucureşti primesc angajaţii din depozitele din Budapesta, de 5.600 de euro pe an, unde se înregistrează şi un preţ mai ridicat al motorinei, respectiv 1,22 euro pe litru. 

Evoluţia costurilor

DTZ estimează un nivel al costurilor de ocupare a spaţiilor logistice din Bucureşti de 55,4 euro pe metru pătrat pe an în 2011, de 58,2 euro pe metru pătrat pe an în 2012 şi de 58,4 euro pe metru pătrat pe an în 2013.

În 2014 costurile ar urma să ajungă la 58,6 euro pe metru pătrat pe an. Cele mai mari costuri se înregistrează în prezent în Londra, zona Heathrow, acestea ajungând la 215,1 euro pe metru pătrat pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite