Boc i-a predat vistieria plină premierului Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Execuţia bugetară pentru luna ianuarie a acestui an arată bine: statul a încasat cu un miliard de lei mai mult decât a cheltuit, lucru care-i va face noului premier viaţa mai uşoară.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu poate considera că şi-a început mandatul cu dreptul după ce a preluat de la Emil Boc un buget cu un plus de peste un miliard de lei în luna ianuarie, respectiv un excedent de 0,17% din PIB, cel mai mare din ultimii trei ani în acest interval. Acesta nu poate fi decât un lucru încurajator pentru actualul guvern, având în vedere că ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2012 este de 1,9% din Produsul Intern Brut (PIB).

„În mod cert putem spune că Guvernul Ungureanu a preluat un buget într-o situaţie mult mai bună decât acum doi ani. Primele semne bune s-au văzut încă de la sfârşitul anului trecut, când deficitul bugetar s-a situat uşor sub ţinta stabilită, după doi ani de eforturi de echilibrare", a declarat pentru „Adevărul" analistul economic Aurelian Dochia. 

Grosul veniturilor, din TVA şi impozite

Statul a reuşit să colecteze în prima luna a anului venituri de 16,28 miliarde de lei (2,8% din PIB), majoritatea din TVA, accize şi din impozite pe salarii şi venit. Încasările statului au fost mai mari cu 1,65 miliarde de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut, dar în scădere cu peste 2 miliarde de lei faţă de luna decembrie 2011, când veniturile din TVA au fost mult mai mari, pe fondul consumului în creştere determinat de Sărbătorile de iarnă. 

Aproape 2 miliarde de lei au intrat în ianuarie în vistieria statului din impozite pe salarii şi venit, un miliard de lei din impozite pe profit şi alte 6,37 miliarde de lei din TVA şi accize. Comparativ cu aceeaşi lună din 2011, impozitele încasate au fost mai mari cu 17,8%, în timp ce veniturile din TVA au crescut cu 15,4%. La accize, care au înregistrat o majorare la unele produse începând cu luna ianuarie, avansul a fost de 41,7%.

Astfel că fostul premier Emil Boc i-a predat lui Mihai Răzvan Ungureanu un buget în care veniturile cântăresc mai greu. Dar noul şef al Guvernului nu se mulţumeşte cu atât. „Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB. Aveţi sprijinul meu necondiţionat pentru aplicarea măsurilor necesare obţinerii acestui rezultat", le-a transmis Ungureanu miniştrilor în cadrul comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale de la sfârşitul săptămânii trecute. Dacă veniturile îşi menţin ritmul de creştere din ianuarie, obiectivul noului premier ar putea fi chiar depăşit.

„Obiectivul de a aduce la buget 1,5% din PIB doar din combaterea evaziunii fiscale este foarte interesant pentru că, dacă
s-ar realiza, este un vot de blam pentru toate celelalte guverne de până acum", a spus Dochia. El a adăugat că aceste venituri ar fi „neaşteptate", având în vedere că ele nu au fost incluse în construcţia bugetului. Iar în condiţiile în care creşterea economică ar putea fi în acest an mai mică decât cea previzionată, de 2%, aceste venituri le-ar putea înlocui pe cele care nu se vor mai putea realiza.

Cheltuieli mai mari, investiţii mai mari

Deşi a avut încasări mai mari, statul şi-a permis să şi cheltuiască mai mult în ianuarie faţă de aceeaşi lună din 2011. Cheltuielile bugetare au fost de 15,27 miliarde de lei, echivalentul a 2,6% din PIB estimat pentru 2012, cu 1,47 miliarde de lei mai mult decât în ianuarie 2011. Totuşi, creşterea cheltuielilor se datorează şi sumelor alocate pentru investiţii, care s-au majorat de 2,5 ori faţă de ianuarie 2011 şi au ajuns la 2,5 miliarde de lei.

Statul a avut cheltuieli în creştere cu 6,2% pentru bunuri şi servicii, de 1,87 miliarde de lei, evoluţia fiind pusă pe seama plăţilor efectuate din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au urcat cu 8,1%, până la 3,2 miliarde de lei.

"În mod cert putem spune că Guvernul Ungureanu a preluat un buget într-o situaţie mult mai bună decât acum doi ani.''
Aurelian Dochia analist economic

Părerea Expertului: Alegerile ar putea topi excedentul

Lucian Isar
analist economic

Execuţia bugetară a lunii ianuarie nu este foarte relevantă, mai ales în condiţiile unui an electoral. Deşi este devreme să ne pronunţăm, excedentul realizat nu reprezintă un spaţiu bugetar acomodativ pentru eventuale creşteri de salarii şi pensii în perioada următoare. Veniturile au crescut, dar în parte şi datorită noilor creşteri de accize. Un element pozitiv este reprezentat de avansul veniturilor din TVA, deşi aparent efectul de bază s-a dispersat deja. Partea îngrijorătoare este reprezentată de ritmul similar de creştere a cheltuielilor şi a veniturilor, mai ales în condiţiile unei posibile încetiniri, în lunile următoare, a veniturilor din surse nonexcepţionale.

Datele lunare sunt volatile şi pot ascunde numeroase motivaţii idiosincratice. De exemplu, creşterea cheltuielilor cu personalul nu este neapărat o tendinţă care va persista, ci rezultatul decalării unor bonificaţii pe un alt exerciţiu financiar în tentativa de a atinge ţinta de deficit din 2011. Dacă nu aceasta este explicaţia, atunci este un semn că restructurarea aparatului bugetar încă trenează. Faţă de ianuarie 2010, această categorie de cheltuieli a scăzut cu doar 9%. În lipsa unor măsuri de impulsionare a activităţii economice şi a scoaterii urgente a unor sume din economia subterană, singura soluţie tactică ce se prefigurează este amânarea plăţilor şi a rambursărilor de TVA. Această amânare va pune presiune pe economia reală, accentuând încetinirea economiei începută în ultimul trimestrul din 2011.

infografie
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite