Bucătarii "cu ştaif" ajung să câştige şi 10.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea unui număr tot mai mare de restaurante de lux din ultimii ani a dus la creşterea spectaculoasă a cererii pentru bucătari calificaţi. Astfel, cum în România numărul de bucătari

Deschiderea unui număr tot mai mare de restaurante de lux din ultimii ani a dus la creşterea spectaculoasă a cererii pentru bucătari calificaţi. Astfel, cum în România numărul de bucătari apţi pentru a lucra în restaurante "de clasă" este foarte mic, salariile din ramură ajung şi la zece mii de euro.
Anunţul dat recent de proprietarii "restaurantului bancherilor", Heritage, potrivit căruia noul bucătar va avea salariul în jur de zece mii de euro, a pus piaţa muncii pe jar. Fiind o investiţie semnificativă pentru un restaurant, circa 1 milion de euro, Heritage este o locaţie cu un public-ţintă high-end. Pe de altă parte, există toate şansele ca directorul general al unui hotel de cinci stele din Capitală să câştige mai puţin de atât. şi atunci, de ce sunt plătiţi atât de bine bucătarii?
"Cei mai mari competitori ai pieţei româneşti sunt navele de croazieră", spune Dragoş Petrescu, acţionar majoritar al companiei care deţine lanţul de restaurante City Grill, precum şi unul dintre investitorii de la Heritage. El spune că numai salariile ridicate pot face personalul calificat să aleagă să lucreze în România. Mai mult, în această industrie se impun salarii de câteva mii de euro, pentru a putea fi competitivi în raport cu pieţele externe.
"În România nu există o piaţă profesională pentru bucătarii de lux, nici măcar la un nivel acceptabil. Am decis, astfel, aducerea de bucătari şi patiseri din Franţa", explică Petrescu. Potrivit acestuia, contractele expaţilor sunt construite în aşa fel încât aceştia să nu poată pleca uşor la alte restaurante odată aduşi în România, eliminându-se astfel posibilitatea recrutărilor între companii.
Problema este, însă, extinsă şi la nivelul personalului din bucătarie, lipsa simţindu-se şi în ceea ce priveşte simplii chelneri, de exemplu.
"Ne-am schimbat radical strategia la mijlocul lui 2006. Am promovat anunţarea salariilor la mica publicitate, pentru a stimula competiţia, dar şi pentru a da de înţeles că vom plăti toate taxele la stat", a mai adăugat Petrescu.
Bucătarii de lux din România sunt expaţi
Majoritatea bucătarilor care lucrează în restaurantele din hotelurile luxoase sunt străini. Mai mult, hotelurile de cinci stele chiar apelează la expaţi, care vin aici cu experienţa acumulată în locaţii din străinătate. Angajatorii locali chiar spun că este benefică experienţa internaţională, în contextul în care bucătarii români nu au aşa ceva. "Problema este că nu există o şcoală unde să se studieze aşa ceva. Singurele studii sunt la nivel de liceu", spune Dana Chiriac, coordonator de PR şi marketing al hotelului de cinci stele din Bucureşti Howard Johnson Grand Plaza. Locaţia are patru restaurante, fiecare cu un anumit specific. Dintre ele, Benihana, care este o franciză, dispune de un bucătar venit direct de la lanţul internaţional. "Nu este neapărat vorba de un trend în piaţă, că se aduc bucătari străini. Pur şi simplu nu avem de unde să îi luăm din România", explică reprezentanta Howard Johnson. "Putem spune că lipsa bucătarilor pe piaţa românească este una destul de mare. Dacă ne referim în special la bucătarii de cinci stele, atunci lucrurile nu stau deloc pe roze", spune Andreea Cristoforidis, PR Manager al hotelului de cinci stele Intercontinental. Potrivit acesteia, problema constă atât în faptul că nu există personal calificat în domeniu, cât şi inexistenţa şcolilor profesionale de profil.
"De cele mai multe ori sunt angajaţi oameni cu ceva experienţă profesională, dar insuficientă pentru nivelul de cinci stele. Pregătirea este completată cu traininguri
on the job
sau traininguri dedicate", spune Cristoforidis. Pe de altă parte, partea de restaurante şi baruri, precum şi conferinţele, poate reprezenta 30% sau chiar mai mult din încasările anuale ale unui hotel, astfel că găsirea unui bucătar corespunzător este foarte importantă sau chiar vitală. "Principalul motiv pentru care nu există suficienţi bucătari profesionişti poate fi faptul că industria hotelurilor şi a restaurantelor de cinci stele din România este relativ tânără (maximum 30 de ani şi, practic, "nou-născuţi" în comparaţie cu ţări precum Franţa sau Austria)", a conchis reprezentanta Intercontinental.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite