Bruxelles cere antrepozite fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană presează autorităţile române cu reintroducerea unei facilităţi pentru comercianţii intracomunitari de produse alcoolice. Eliminarea antrepozitelor fiscale de la 1 septembrie loveşte în afacerile corecte din domeniul băuturilor accizabile, potrivit reprezentanţilor din domeniu.

Ieri, începând cu ora 16.30, finanţatorii externi şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai ANAF s-au întâlnit pentru a negocia pe marginea Ordonanţei 54/2010, privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Încă din primele zile ale discuţiilor, delegaţia Comisiei Europene a transmis că măsura eliminării antrepozitelor de depozitare pentru comercianţii de băuturi alcoolice în regim intracomunitar trebuie anulată. De altfel, Executivul de la Bruxelles a informat, încă din luna iunie, că ordonanţa în ansamblu „ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE".

Sebastian Vlădescu, fostul ministru al Finanţelor, a replicat atunci că România şi-a asumat, prin respectivul act normativ, deschiderea procedurii de infringement, dar a dat asigurări că autorităţile vor urmări să iasă din această procedură înainte să atragă penalităţi. Între timp, marii importatori de băuturi alcoolice nu au stat cu mâinile în sân, angrenându-şi energiile într-un lobby puternic pe lângă Comisia Europeană.

Scopul: reintroducerea antrepozitelor fiscale care le-ar permite, în continuare, depozitarea mărfii în regim suspensiv de la plata accizelor. Adică plata acestor taxe s-ar face doar în momentul scoaterii mărfii în circuitul comercial, şi nu în momentul aducerii în ţară. Potrivit directorului general al Pernod Ricard România, Tudor Furir, nici marcarea produselor nu se mai poate face în aceste spaţii, iar asta ridică o serie de probleme tehnice. „Toată marfa pe care o aduc în România trebuie s-o baderolez în altă parte.

Eu am vreo cincisprezece furnizori străini, nu le pot trimite lor. În plus, până în data de 25 a lunii următoare trebuie să plătesc accizele pe stoc, ceea ce-mi crează o presiune fantastică pe cash-flow", a spus Furir. Potrivit acestuia, de la eliminarea depozitelor a plătit un milion de euro în avans, ca acciză pentru marfa din stoc. La rândul său, preşedintele Garant (Patronatul industriei băuturilor alcoolice), Romulus Dascălu, a spus că măsura eliminării antrepozitelor nu are nicio legătură cu reducerea evaziunii fiscale.

Întărirea controlului fiscal

„Soluţia este să întăreşti controlul fiscal, nu să dai legi prin care-l loveşti şi pe cel care are o afacere corectă. Nu poţi să tratezi un importator legitim ca Pernod Ricard sau Cristalex ca pe un evazionist care-şi deschide depozit pentru contrabandă", a arătat Dascălu. Acesta a precizat că patronatele vor face în continuare presiuni pentru reintroducerea antrepozitelor. La rândul lor, autorităţile spun că această măsură este în avantajul marilor importatori. „Trebuie să înţeleagă că această decizie curăţă piaţa de evazionişti, ceea ce este în avantajul lor", au spus oficiali din ANAF, pentru „Adevărul".

Venituri esenţiale

Potrivit UGIR-1903, antrepozitarii fiscali din industria petrolului, rafinăriilor, alcoolului şi băuturilor alcoolice, vinului, berii şi tutunului reprezintă aproximativ o treime din economia României şi o treime din totalul taxelor şi impozitelor plătite către bugetul statului.

"Soluţia este să întăreşti controlul fiscal, nu să dai legi prin care să-l loveşti şi pe cel care are o afacere corectă."
Romulus Dascălu Preşedinte Garant

"Această ordonanţă ridică o serie de îngrijorări în ceea ce priveşte conformitatea sa cu legislaţia UE privind taxele şi accizele."
Precizare a Comisiei Europene

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite