VIDEO Bruno Roche, director general Apa Nova: „Firmele franceze sunt optimiste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii francezi se arată încrezători în dezvoltarea afacerilor în România, arată un studiu. Bruno Roche, preşedintele Camerei Franceze de Comerţ Industrie şi Agricultură din România și director general Apa Nova, afirmă că afacerile merg înainte, în ciuda crizei.

Cum văd în acest moment investitorii francezi perspectivele economice ale României?

FMI spune că în 2011 România va avea o creştere de 1,5%. Fondul este mai optimist pentru 2012 când estimează o creştere de 3-4%, dar vom vedea. Doresc acest lucru României, dar eu rămân prudent.

Adică?

Rămân prudent, dar cred că este posibil ca în 2012 creşterea să fie mai mare decât cea prevăzută de FMI. Mă întrebaţi despre viziunea nostră, a Camerei de Comerţ. Noi am pus în funcţiune un barometru. Am pus o serie de trei întrebări membrilor noştri despre viziunea lor în ceea ce priveşte mediul politic, economia, afacerile lor, piaţa. Este foarte interesant acest barometru care are o scară de la 1 la 5. În ceea ce priveşte contextul social şi contextul politic, membrii noştri au dat răspunsuri situate sub jumătate, în jur de 2 sau 2,5. Adică, spun că există probleme sociale, probleme politice şi economice. Dar, când îi întrebi despre perspectivele de afaceri, despre pieţe, răspunsurile sunt peste 3 sau peste 3,5. Nu este euforie totală, şi nu ar fi benefic să ne situăm la extrema barometrului de opinie, dar răspunsurile sunt sensibil deasupra liniei de mijloc. Ceea ce înseamnă că, în ciuda problemelor, firmele franceze cred în România, sunt optimiste în ceea ce priveşte afacerile lor aici şi evoluţiile privind dezvoltarea.

Recent, Camera a lansat în parteneriat cu Ambasada Franţei o „Carte Albă" a energiei pe care a înaintat-o autorităţilor române. Aveţi un răspuns din partea autorităţilor române? 

Primul ecou a fost foarte pozitiv, adică interesul arătat la primirea acestui document.Va trebui un timp pentru studierea propunerilor şi apoi puteţi conta pe noi. Noi credem că Franţa are o anumită experienţă în domeniul energiei. Am decis împreună cu ambasada, cu ambasadorul Henri Paul şi în colaborare cu Consiliul Francez al Comerţului Exterior să alcătuim un grup de lucru care să facă propuneri concrete autorităţilor române în  ceea ce priveşte domeniul energetic.

În ultima vreme, relaţiile politice româno-franceze au cunoscut divergenţe, legate mai ales de problema Schengen. A afectat acest lucru mediul de afaceri francez din România?

Sunt discuţii, la fel ca în orice familie. O familie cum este cea europeană, cu 27 de membri, nu presupune ca toată lumea să fie de acord pe anumite chestiuni. Sunt chestiuni care se pot dezbate, care presupun chiar dezacorduri.

Sunt firme franceze care au pierdut contracte în România.

Sunt întrebat mereu... Eu nu sunt om politic, nu sunt dipolomat, nu comentez chestiuni politice. Viaţa politică merge mai departe, chiar dacă sunt probleme politice.

Sunteţi preşedintele Camerei de Comerţ...

Da, sunt preşedintele Camerei, dar nu comentez contractele pentru că nu le cunosc. Eu las mai degrabă oamenii să discute între ei. Sigur, vorbim despre palierul politic şi mediul de afaceri. Dar, scuzaţi-mă, relaţiile între Franţa şi România sunt puternice, sunt vechi. Pentru Franţa, România este o ţară de importanţă primordială. Este a doua economie regională după Polonia.

"Este posibil ca în 2012 creşterea să fie mai mare decât cea prevăzută de FMI.''
Bruno Roche preşedintele Camerei Franceze de Comerţ și Industrie

Dâmboviţa scapă de poluarea Bucureștiului

Bucureştiul are o problemă serioasă pentru că nu dispune de o staţie de tratare a apelor uzate. Care este situaţia cu investiţia de la Glina?

Staţia de la Glina va intra în funcţiune în a doua parte a lunii iulie. Vom trata apele uzate ale Bucureştiului şi situaţia se va ameliora pentru că aceste ape nu sunt tratate în niciun fel în prezent. Staţia de tratare va intra în funcţiune în etape şi calitatea apelor care ajung în Dâmboviţa se va îmbunătăţi.

Aţi spus că programul are mai multe faze, care sunt acestea?

Sunt două faze. Prima fază se va încheia acum, a doua va începe cu o serie de studii.

Ce înseamnă această primă fază?

Înseamnă realizarea tuturor instalaţiilor de care este nevoie pentru tratarea apelor uzate: separarea materiilor grosiere, o primă decantare, tratarea biologică a azotului, tratarea fosforului, producerea de biogaz, pentru că o staţie de tratare produce biogaz. Biogazul va fi transformat în energie care va acoperi o parte din necesarul staţiei de epurare. O asemenea staţie este un lucru destul de complicat.

Este şi scumpă?

Da. Este o investiţie care este suportată în parte de Uniunea Europeană prin fondurile de preaderare, fonduri disponibile  înaintea intrării României în Uniunea Europeană. Pentru a doua fază a investiţiei de la Glina, municipalitatea Bucureştiului are la dispoziţie fonduri de coeziune de la Uniunea Europeană. Se spune că România nu reuşeşte să atragă fonduri europene, dar, iată, municipalitatea Bucureştiului beneficiază de astfel de fonduri europene.

La ce sumă se ridică fondurile europene atrase pentru acest proiect?

Pentru faza a doua nu ştiu, pentru că nu a început. Dar pentru prima etapă suma s-a ridicat la 100 de milioane de euro. Este un proiect major. Este un proiect pe măsura oraşului Bucureşti.

Proiectul este al dumneavoastră sau al Primăriei Bucureştiului?

Este proiectul Primăriei.  Municipalitatea Bucureşti derulează proiectul. Dar Apa Nova va gestiona staţia de epurare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite