Brokerul te poate scăpa de dureri de cap în realizarea investiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care dispun de ceva bani, dar nu au timp sau nu doresc să urmărească piaţa de capital, pot mandata un specialist să facă tranzacţii la bursă

Pentru cei care au ceva bani economisiţi, sunt atraşi de investiţia pe piaţa de capital, însă nu au timp să se ocupe de administrarea acestor investiţii, conturile discreţionare sau individuale reprezintă o soluţie convenabilă. Clientul aduce banii, stabileşte împreună cu brokerul sau administratorul contului politica de investiţii, după care, periodic, este informat cu privire la evoluţia plasamentelor efectuate în contul său.
În condiţiile în care evoluţia pieţei de capital autohtone este tot mai promiţătoare, interesul românilor privind investirea "surplusului" de bani este în creştere, însă timpul liber nu le permite multora să urmărească evoluţiile acţiunilor, constituirea unui cont discreţionar este o soluţie la îndemână. Acesta presupune ca investitorul să aducă banii, iar brokerul să se ocupe de plasarea acestora. "Clientul poate să traseze anumite reguli privind investiţiile, în sensul că nu doreşte acţiuni la anumite societăţi sau că vrea ca un sector să aibă o anumită pondere în portofoliu. Ţinând cont de aceste specificaţii, brokerul se ocupă efectiv de plasarea banilor", a declarat, pentru Adevărul, Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la Estinvest. Suma minimă pentru deschiderea unui cont discreţionar la Estinvest este de 10.000 de lei, iar durata acestuia poate fi de unu sau mai mulţi ani. "În prezent, administrăm circa 20-30 de conturi discreţionare, iar investiţiile efectuate pentru aceşti clienţi nu au caracter speculativ", precizează Murgoci.
Fiecare client îşi poate crea un "minifond" de investiţii
La SSIF Broker, spre exemplu, nu există o sumă limită pentru deschiderea unui cont discreţionar. "Investitorii sunt avizi după acest produs, mai ales că riscul privind constituirea portofoliilor trece asupra brokerilor. Numărul conturilor discreţionare pe care le administrăm este de ordinul sutelor", a declarat, pentru Adevărul, Petru Prunea, preşedintele societăţii de brokeraj SSIF Broker. Comisionale se percep de regulă pentru fiecare tranzacţie efectuată în contul clientului, de multe ori casele de brokeraj recurgând la reducerea acestora, astfel încât clientul să obţină câştig.
Cei care doresc plasamente diversificate, nu numai în acţiuni listate, pot să-şi deschidă un cont individual. Pentru acest lucru însă este nevoie de ceva mai mulţi bani. Conturile individuale sunt administrate de societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) şi oferă posibilitatea efectuării de plasamente în acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond şi chiar constituirea unor depozite bancare. "Contractul încheiat la constituirea unui cont individual cuprinde politica de investiţii dorită de investitor. În general, aceştia adoptă o strategie mai agresivă, orientată spre plasamentele în acţiuni", a declarat, pentru Adevărul, Florin Dolea, director executiv la Pioneer Asset Management.
BCR Asset şi Certinvest cer minimum 100.000 de lei
Societatea administrează în prezent 10 astfel de conturi, suma minimă necesară fiind de 300.000 de lei. "În plus, oferim şi un produs intermediar, contând în efectuarea de investiţii în unităţi de fond, politica de plasament variind în funcţie de profilul de risc al clientului. Suma iniţială solicitată este mai mică decât în cazul conturilor individuale", afirmă Florin Dolea.
La BCR Asset Management, clienţii trebuie să aducă 100.000 de lei pentru a-şi deschide un cont individual. "De cele mai multe ori, politica de investiţii este personalizată sau se primeşte mandat discreţionar", a declarat, pentru Adevărul, Ion Mincu-Rădulescu, preşedintele BRC Asset Management. "Cred că numărul conturilor individuale va fi în creştere, dar dinamica va depinde de o serie de factori precum creşterea economică, evoluţia pieţei de capital autohtone, profesionalismul celor care administrează respectivele portofolii. Oricum, fiind

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite