Brokerii aruncă bomba: Vedetele care au câştigat cu Sima şi n-au trecut pe la Fisc riscă puşcăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigurile obţinute pe piaţa de capital se impozitează cu 16% şi cine nu-şi achită aceste dări devine automat evazionist. Mai mulţi brokeri contactaţi de „Adevărul“ spun că niciun client care a înregistrat câştiguri prin intermediul brokerului Cristian Sima nu şi-a declarat la Fisc acele venituri. Acum, când tranzacţiile lui Sima ies la lumină, „s-ar putea ca Fiscul să ne ofere surprize de mari proporţii“, spun

În principiu, dacă ai câştigat o sumă cu ajutorul bursei trebuie să te duci singur la Fisc şi să-ţi plăteşti impozitul de 16% pe acel venit suplimentar. De ce? Într-adevăr, Fiscul poate să nu afle de câştigul tău, dar dacă află şi vede că nu l-ai impozitat nu e deloc bine.
„Sunt convins că niciun câştigător din grupul Sima nu şi-a declarat veniturile, iar acum iese totul la lumină, şi atunci să vezi circ! Poate scapă doar cei care sunt strict perdanţi, în urma dispariţiei banilor din cont, dar ceilalţi, dacă erau pe câştig trebuia să-şi declare veniturile suplimentare, altfel riscă puşcăria“, ne-a declarat un broker care, desigur, îşi păstrează anonimatul. El a explicat că nu există mecanisme de constrângere care să-i oblige pe investitori să-şi plătească impozitul pe câştig, dar Fiscul poate să ceară intermediarului documentele din care reiese câştigul, dacă inspectorii au astfel de suspiciuni. Acum, când s-a cam aflat cine a avut câştiguri de pe urma relaţiel cu WBS, practic s-a aflat şi cine trebuia să plătească impozite.

Cum procedează Fiscul

Câştigurile de pe piaţa de capital sunt greu de controlat din punct de vedere fiscal, dar nu imposibil. „Între casele de brokeraj şi administraţiile financiare nu există un protocol prin care să se divulge informaţiile privind veniturile clienţilor. Dar dacă Fiscul cere astfel de informaţii privindu-l pe un anumit client, brokerul este obligat să le furnizeze“, ne-au mai spus specialiştii pieţei de capital. Or, acum sunt oferite pe tavă informaţiile referitoare la clienţii lui Sima, Fiscul nu mai trebuie decât să le folosească şi să verifice dacă respectivii câştigători şi-au plătit şi impozitele. Ceea ce e greu de crezut. De altfel, chiar Cristian Sima arată, în scrisoarea trimisă ieri către jurnalişti, că oamenii pe care i-a asistat „nu-şi declară nici la nevastă câştigurile“.

Altfel spus, dacă Sima era considerat 'ţeparul vedetelor', acum vedetele ar putea fi considerate 'ţeparii Fiscului'

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite