Brokerii vor avea noi responsabilităţi faţă de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe case de brokeraj din străinătate impun angajaţilor lor propriile reguli de etică, iar brokerii şi analiştii trebuie să le respecte pe lângă ce prevede litera legii. Dacă

Cele mai multe case de brokeraj din străinătate impun angajaţilor lor propriile reguli de etică, iar brokerii şi analiştii trebuie să le respecte pe lângă ce prevede litera legii.
Dacă până în prezent şi societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) de la noi îşi stabileau, în "bucătăria" proprie, anumite restricţii pentru angajaţii lor, iată că în toamnă membrii Adunării Generale a Asociaţiei Brokerilor vor avea de aprobat un Cod de Etică, aflat, în prezent, în fază de proiect. În afară de prevederile din regulamentele aflate în vigoare deja, Codul atinge aspecte referitoare la corectitudinea relaţiilor brokerilor cu clienţii, prioritatea ordinelor primite de la clienţi, modul de realizare a legăturilor cu clienţii, dar şi la relaţiile de conlucrare în piaţă, de respect reciproc între companiile de brokeraj.
"Nucleul codului, pe zona etică, a existat până în momentul în care a existat Bursa Electronică Rasdaq (BER), ca entitate distinctă. Era un cod de practică onestă. Acum se încearcă o continuitate. În prezent există reguli pe care trebuie să le respecte companiile de brokeraj în regulamnetele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi în cele ale Bursei de Valori Bucureşti. Codul vizează practicile incorecte", a declarat agenţiei Mediafax preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Septimiu Stoica.

Legământul tăcerii
O prevedere care a iscat vii controverse în rândul brokerilor a fost însă cea referitoare la abţinerea de la orice declaraţie publică sau activitate care atinge interesele membrilor săi. Cu alte cuvinte, brokerii nu vor mai avea voie să iasă în presă pentru a semnala anumite ilegalităţi sau pentru a se ataca între ei, ci trebuie să informeze autorităţile care supraveghează piaţa de capital. Dacă o parte din brokeri au susţinut că interzicerea apelului la presă reprezintă încălcarea unui drept constituţional, propunerea Asociaţiei Brokerilor a fost salutată de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Este necesară crearea unui sistem de monitorizare media, care să urmărească acţiunile şi declaraţiile care pot influenţa piaţa", a declarat, potrivit NewsIn, preşedintele CNVM, Gabriela Anghelache.

Mai stricţi cu datele investitorilor
Tot la sfârşitul săptămânii trecute, brokerii au mai aprobat Codul de conduită privind protecţia datelor cu caracter personal. Principiile prelucrării datelor cu caracter personal de către societăţile de servicii de investiţii financiare membre ale Asociaţiei Brokerilor, normele despre legalitate, transparenţă şi responsabilitate, dar şi legitimitatea colectării informaţiilor, a dezvoltării şi stocării datelor, securitatea prelucrării datelor, dreptul la acces la date, soluţionarea plângerilor sunt câteva componente ale Codului de conduită. Pentru a se evita scurgerea de informaţii, s-a propus ca accesul la baza de date a fiecărei SSIF să fie gestionat de către un angajat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite