Brokerii aşteaptă corecţii de până la 3% în următoarele şedinţe bursiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a avut parte de creşteri susţinute, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a traversat, ieri, o şedinţă de consolidare. Aproape de noi maxime istorice, titlurile principalilor emitenţi nu au

După ce a avut parte de creşteri susţinute, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a traversat, ieri, o şedinţă de consolidare. Aproape de noi maxime istorice, titlurile principalilor emitenţi nu au mai înregistrat o scădere sau o creştere pe sectoare, ci au evoluat separat.
Acţiunile celor mai lichide societăţi listate s-au depreciat, în medie, cu 0,58%, în vreme ce indicele BET-FI, care urmăreşte cursul acţiunilor SIF, a urcat cu 0,41%.
"A fost o şedinţă de consolidare şi de tatonare. Multe acţiuni se află acum în vecinătatea unor maxime semnificative, iar piaţa tatonează dacă există cumpărători suficienţi, încât să le depăşească sau nu", explică Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. În sectorul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF), în timp ce titlurile SIF 5 Oltenia au încheiat la preţul zilei precedente (3,0700 RON/acţiune), şi titlurile SIF 2 Moldova au dat înapoi cu 0,37%, până la 2,6600 RON/acţiune, toate celealte trei SIF-uri au rezistat pe creştere. Astfel, acţiunile SIF 1 Banat-Crişana au ţinut capul de afiş cu o urcare de 1,52%, ajungând la cursul de 2,6700 RON/titlu.
Acţiunile SIF 4 Muntenia au crescut, ieri, cu 0,57% (1,7700 RON/titlu), iar cele ale SIF 3 Transilvania - cu 0,40% (2,5000 RON/titlu). "Practic, nu se poate spune că a fost vorba de o corecţie, pentru că evoluţia a fost destul de mixtă, chiar şi în rândul SIF-urilor", atrage atenţia Panait.
şi în sectorul bancar, emitenţii au evoluat diferit: titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 0,52%, cele ale Băncii Transilvania (TLV) - cu 1,72%, iar titlurile Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) şi-au continuat ascensiunea, câştigând încă 0,90% faţă de şedinţa precedentă. În sectorul farmaceutic, Antibiotice Iaşi (ATB) a dat înapoi cu 1,34% după creşterea surprinzătoare din sesiunea precedentă, iar titlurile Biofarm (BIO) au rămas la acelaşi preţ, de 0,5950 RON/acţiune.
În sectorul petrolier, acţiunile SNP Petrom (SNP) au scăzut, ieri, cu 1,64%. "Se poate ca această corecţie să fie cauzată şi de declaraţiile lui Cozmin Guşă, preşedintele PIN, potrivit cărora grupul austriac OMV va vinde Petrom companiei ungare MOL (n.red.: fapt dezminţit, până la sfârşitul zilei, şi de OMV, şi de MOL)", explică preşedintele KTD. Tot în acest sector, titlurile Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au câştigat un punct procentual, până la 0,0925 RON/acţiune.
Pe termen scurt, analiştii din piaţa de capital estimează instalarea unor corecţii negative: "Pentru următoarele şedinţe, ne aşteptăm la corecţii de două-trei puncte procentuale", spune Iulian Panait.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite