Brokerii aşteaptă o "apreciere puternică" a leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia descendentă a raportului euro/leu din piaţa valutară şi-a lăsat amprenta asupra preţurilor negociate pe piaţa futures din Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu. Brokerii de

Evoluţia descendentă a raportului euro/leu din piaţa valutară şi-a lăsat amprenta asupra preţurilor negociate pe piaţa futures din Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu. Brokerii de aici au scăzut cotaţiile pentru finele lunii viitoare până la 3,5580 lei, iar pentru iunie - la 3,5650 lei, faţă de începutul anului ele coborând cu 0,0882, respectiv 0,05 unităţi.
Scăderea euro este pusă pe seama deciziilor BNR de a majora rata dobânzii de intervenţie la 8,5% şi de a impune băncilor menţinerea rezervelor în valută la 40%. "Cu siguranţă, în perioada următoare, ne putem aştepta la o apreciere puternică a monedei naţionale", avertizează brokerii.
Ce pot face exportatorii
Exportatorii se vor confrunta, din nou, cu pierderi cauzate de aprecierea leului, astfel că ei ar trebui să fie primii interesaţi de protecţia în faţa aprecierii leului. Evoluţia actuală le va reduce rentabilitatea afacerilor, cu atât mai mult cu cât unii analişti aşteaptă ca leul să "persevereze". Astfel că brokerii sibieni recomandă hedgingul valutar, prin care "pierderile ar putea fi diminuate, dacă nu chiar eliminate". Operaţiunea de hedging oferă posibilitatea de "blocare a cursului" în schimbul imobilizării unei sume reprezentând circa 10% din suma care ar trebui imobilizată pe piaţa valutară, explică brokerii. Exportatorul va vinde contracte futures la preţul la care va factura şi mărfurile. În cazul în care cursul valutar va înregistra scăderi masive, aşa cum se întâmplă acum, el va fi protejat împotriva riscurilor, pentru că va înregistra un profit echivalent pe piaţa futures care va compensa pierderile din piaţa valutară.
În eventualitatea unei situaţii inverse, când leul ar scădea, importatorii ar trebui să apeleze, la rândul lor, la hedging. Ei vor cumpăra contracte futures la o valoare convenabilă, blocându-şi, astfel, preţul.
În perioada imediat următoare este aşteptată o evoluţie mai intensă a contractelor având ca activ suport valutele, prezenţa speculatorilor pe aceste pieţe putând să atragă şi să susţină interesul hedgerilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite