Brokerii şi administratorii de fonduri vor plăti TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asupra operatorilor din piaţa de capital, vestea că vor fi taxate activităţi care erau scutite cade ca un trăsnet

Începând cu 1 ianuarie 2007, vor fi excluse de la scutirea de TVA o serie de operaţiuni, între care sunt menţionate şi câteva aflate în legătură directă cu piaţa românească de capital. Este vorba despre comisioanele pentru tranzacţiile burselor de mărfuri, gestionarea fondurilor comune de plasament şi veniturile obţinute de societăţile de valori mobiliare.
Preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Mircea Filipoiu, ne-a declarat că TVA nu e o noutate pentru tranzacţiile cu mărfuri, ci numai pentru cele aferente pieţei la termen contractele Futures şi Options. "Până în prezent, terminalele de mărfuri nu au beneficiat de nicio scutire şi au fost plătitoare de TVA; în schimb, tranzacţiile Futures şi Options intră în anul 2007 ca purtătoare de TVA", a spus Mircea Filipoiu.
Dacă pe piaţa la termen putem spune că impactul general nu va fi semnificativ, comisioanele brokerilor din această categorie fiind mai mici de 1 RON, în cazul unităţilor de fond, lucrurile stau cu totul altfel. Aproape 80.000 de investitori în fonduri de investiţii, cărora li se alătură cele peste 8 milioane de acţionari la SIF-uri, vor plăti comisioane de administrare cu 19% mai mari echivalentul cotei de TVA din aceste câştiguri, care se va aplica administratorilor de fonduri. Aceasta din cauză că, după cum ne-au declarat reprezentanţii pieţei de profil, este foarte posibil ca respectivele costuri să se transfere integral investitorilor, prin creşterea comisioanelor de administrare.
"Nu cred că societăţile de administrare a investiţiilor vor fi dispuse să acopere din surse proprii cheltuielile generate de taxa pe valoarea adăugată", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Investitorilor, Mihai Nicolaevici. La rândul său, preşedintele Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu, Teodor Ancuţa, afirmă că "va trebui să mărim corespunzător comisioanele, altfel nu avem ce face. Dacă şi Casa de Compensări va trebui să plătească TVA, e clar că nu vom avea încotro. Nu vom adăuga absolut nimic pentru veniturile noastre, şi cred că anul viitor comisioanele vor ajunge undeva la 1,2 RON la o valoare de 1.000 euro a tranzacţiei".
Potrivit prevederilor viitorului Cod fiscal, vor mai fi excluse din categoria operaţiunilor scutite de TVA, fără drept de deducere, şi veniturile obţinute de societăţile de valori mobiliare. În acest caz, este vorba despre veniturile din administrarea şi depozitarea de acţiuni, titluri de participare, titluri de creanţe, obligaţiuni şi alte valori mobiliare. Fac excepţie doar operaţiunile legate de documentele care atestă titlul de proprietate asupra bunurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite