Brevetele de invenţie, gaj în bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în acest sens de Banca Naţională a României.Prin normativul amintit s-a stabilit că aceste brevete sau cererile de obţinere a lor "pot face obiectul constituirii de garanţii reale ori al unor

în acest sens de Banca Naţională a României.
Prin normativul amintit s-a stabilit că aceste brevete sau cererile de obţinere a lor "pot face obiectul constituirii de garanţii reale ori al unor măsuri de executare silită". Altfel spus, brevetul ar trebui să fie util deţinătorului, atât la obţinerea unui credit, cât şi la o eventuală executare silită, în cazul în care nu rambursează împrumutul la timp. Cel puţin aşa stăteau lucrurile în perioada interbelică, pe când în registrul brevetelor exista chiar o rubrică specială care se completa atunci când respectivul atestat era lăsat gaj (GAGIU - vezi foto mic). Arhiva Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci este relevantă în acest sens.

Proceduri greoaie, risc 100%
"Normativele BNR nu interzic în mod expres garantarea unui credit cu brevetul de invenţie, dar nici nu stabilesc proceduri speciale pentru asemenea tipuri de finanţări", ne-a declarat Tudor Tăslăvan, şeful Comisiei de Control din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor. El a explicat că, din păcate, unui brevet nu i se poate ataşa o valoare de piaţă, în condiţiile în care trebuie să se determine exact ce valoare are acesta. "Ca să te încadrezi în normele BNR cu un astfel de credit, brevetele trebuie să fie lichide (n.r. - uşor de vândut) şi să existe o piaţă deja formată. Deocamdată, riscul este considerat ca fiind din categoria 100% şi banca va trebui să provizioneze acel credit. În principiu, băncile pot finanţa o idee, dar nu pot lua şi în garanţie acea idee", conchide Tudor Tăslăvan.

Treceţi-vă brevetul în Declaraţia de venit global!
Dacă deţineţi un brevet de invenţie, e recomandabil să-l înscrieţi în Declaraţia de venit global. Va fi, astfel, considerat ca sursă de venit pe care banca ar putea să o ia în calcul atunci când vă acordă un credit. "Brevetele de invenţie sunt surse de venituri, ca şi cele din drepturile de autor (cum ar fi clipurile muzicale), aşadar şi veniturile din această categorie trebuie înscrise în Declaraţia de venit global. Atât timp cât clientul are aceste venituri înscrise în Declaraţia de venit global, ele sunt acceptate cu coeficienţi de ajustare corespunzători, aplicaţi de bancă în conformitate cu reglementările impuse de Banca Naţională a României", ne-a declarat Carmen Oprişescu, director în cadrul Băncii Româneşti.

La OSIM s-au cerut peste 500 de brevete noi
În primele şase luni din 2006, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) s-au înregistrat 512 cereri de brevet de invenţie. Au mai fost primite 367 de cereri de extindere a brevetelor europene, respectiv 857 de cereri de brevete europene cu efecte în România. Din numărul total de solicitări de brevete, 95% sunt înaintate de cetăţeni români. Pe primul semestru s-au înregistrat 14.586 de cereri de înregistrare a unor mărci şi 651 de solicitări de înregistrare a unor desene şi modele industriale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite