Brazilia măreşte unele taxe vamale cu până la 55%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brazilia va majora cu până la 55% taxele vamale pentru circa 100 de produse ce provin din afara zonei Mercosur (Piaţa Comună a Sudului), o nouă măsură menită să-i protejeze industria afectată de criza internaţională, potrivit unui decret dat publicităţii luni de guvern, transmite AFP.

Executivul a adoptat o rezoluţie a zonei de liber-schimb ce leagă Brazilia, Argentina, Uruguayul şi Paraguayul, majorând aceste taxe pe o perioadă ce poate ajunge la doi ani. Lista produselor ce vor fi afectate de noile măsuri nu a fost definitivată, relatează Agerpres.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, drepturile vamale asupra produselor industrializate pot fi majorate cu până la 35%, iar cele pentru produsele agricole până la 55%, a informat Ministerul Dezvoltării, Industriei şi Comerţului Exterior.

Cea de-a şasea economie mondială ca mărime caută să-şi protejeze industria în faţa agravării crizei externe. ”Nu este protecţionism. O astfel de critică este incorectă. Este vorba despre o apărare comercială. Limita ei? Cea din acorduri, a legalităţii şi reglementărilor internaţionale”, a declarat recent ministrul brazilian al Dezvoltării, Fernando Pimentel.

Brazilia a redus importul de vehicule şi piese provenind din Mexic şi ţările asiatice, în acelaşi timp cu o serie de măsuri pentru a încuraja consumul, cum ar fi accesul la credite preferenţiale.

În cadrul Mercosur, Argentina a adoptat măsuri similare. Cu începere din martie, exportatorii în această ţară trebuie să încheie un angajament privind importul de produse argentiniene sau să investească pe teritoriul naţional, sub pedeapsa blocării bunurilor în vamă. În acest fel, Buenos Airesul încearcă să controleze importurile pentru a-şi menţine excedentul comercial, singura sursă de venituri în absenţa creditelor după falimentul din 2001.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite