Braşov: Moneda euro, fabricată la Uzina Metrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monedele euro care vor circula în România ar putea fi prelucrate la Uzina Metrom din Braşov. Aceasta se află în curs de acreditare pentru obţinerea licenţei care-i va permite să bată monedele europene.

Discuţiile cu Banca Naţională a României (BNR) şi Monetăria Statului privind realizarea acestui proiect sunt destul de avansate, cele două instituţii manifestând o deschidere totală pentru fabricarea monedelor euro la Braşov. Primele monede care vor ieşi pe porţile fabricii vor fi însă cele româneşti, testându-se astfel tehnica necesară producerii fiselor.

Trecerea României la moneda euro a fost programată să aibă loc în 2014-2015.  Conform calendarului oficial asumat de BNR, România ar trebui să intre în ERM2 (Exchange Rate Mechanism), anticamera trecerii la euro, în 2012, unde va trebui să stea cel puţin doi ani, până la adoptarea oficială a monedei europene. De aceea, în 2010 BNR va primi 300 de tir-uri pline cu euro, bancnote şi monede, pentru a pregăti procesul de renunţare la moneda naţională.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite