Brandul turistic al României, sub lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Branzaş, şeful agenţiei de consultanţă de brand Branzaş Design, face o analiză amănunţită a identităţii vizuale a turismului autohton. Multdiscutata frunză verde din logo nu este deloc originală şi nici nu se potriveşte sloganului, iar oferta turistică este foarte slabă.

Scandalul din jurul brand­ului turistic s-a stins. Cu toate acestea, România a rămas cu un logo şi cu o strategie, pe care autorităţile ar trebui să o implementeze. Chiar şi aşa, planul pus la cale pe bani puţini de firma de consultanţă spaniolă THR scârţâie.

Potrivit unei analize făcute de Bogdan Branzaş, expert în branding, atât strategia din spatele brandului turistic, cât şi partea vizuală a acestuia au carenţe. Una dintre problemele identificate este că logoul nu utilizează niciun element vizual care să se „lege" de ceva specific României. Spre exemplu, Australia utilizează un cangur, soarele torid şi plaja. În schimb, în cazul României, „întregul ansamblu identitar este verde pe alb, sec, rece şi distant". „Singurul element de căldură şi apropiere este căciuliţa portocalie", explică Branzaş.

Servicii care lasă de dorit

Sloganul „Explore the Car­path­ian garden" („Explorează grădina carpatină") foloseşte un element (munţii Carpaţi) care se regăseşte şi în câteva ţări vecine cu România. Conotaţia şi semnificaţia „garden" presupun un loc „frumos, aranjat, ordonat, crescut, respirabil - în contradicţie cu România, care în acest moment abundă de gunoaie din vârful muntelui, până la marginea şoselelor şi are servicii turistice la standarde jegoase".

Firma de consultanţă spaniolă THR a propus şi o strategie pentru o perioadă mai lungă, pe care Ministerul Turismului ar trebui să o implementeze. Printre obiective se numără realizarea unor tururi de vacanţă, turism rural, ­„wellness" (o stare de bine obţinută în urma unui trai sănătos, în natură, susţinută de o dietă corespunzătoare şi de exerciţii fizice) şi „city breaks".

Şi totuşi, tururile de vacanţă pe trasee prestabilite nu reprezintă un atu pentru România, din cauza infrastructurii deficitare şi a serviciilor de slabă calitate, potrivit lui Branzaş. Mai mult, în cazul „wellnessului", „este bine cunoscută starea precară a staţiunilor balneoclimaterice din România".

„Grădina din Carpaţi", puncte slabe



Frunza nu este originală, poate fi regăsită în logourile altor branduri, prin culoarea sa duce cu gândul la produse/servicii ecologice.

Frunza nu este specifică României, pentru că în Carpaţi flora dominantă este reprezentată de conifere, care au ace, şi nu frunze.

Sloganul utilizează semnificaţia Carpaţilor, un lanţ muntos pe care îl regăsim şi în alte ţări în afară de România.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite