Rămânem fără pensii? Ministrul Muncii: "Sistemul de pensii de stat este unul piramidal, o schemă Ponzi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 10-15 ani, România are o rată de ocupare în câmpul muncii de 58%, iar dacă aceasta nu va ajunge la 64-65%, vor fi probleme mari, pentru că statul se află în imposibilitatea de a plăti pensii, potrivit ministrului Muncii, Nelu Ioan Botiş.

"Dacă noi nu vom reuşi să creştem acea rată de ocupare, pe care eu o tot reclam. Noi stăm la rată de ocupare de 58% de 10, 15 ani. Nu avem, din păcate, capacitatea de a dinamiza piaţa muncii şi să creştem peste acea rată de ocupare. Din 10 milioane de persoane, populaţie activă, doar 5,8 milioane contribuie. Dacă nu trecem spre 64-65% avem probleme foarte mari pe viitor, pentru că nu pot să alimentezi conturile şi să plăteşti pensiile. În cazul aceasta trebuie să măreşti vârsta de pensionare sau să creşti contribuţiile sau să te împrumuţi. Nu sunt multe soluţii. Aceasta este şi ideea în care schimbăm Codul muncii şi încercăm să dinamizăm piaţa muncii.", a declarat ministrul Muncii la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions.

Ioan Botiş a precizat că mare provocare este să crearea de locuri de muncă, în caz contrar sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil şi va intra în colaps.

"Sistemul de pensii de la stat este o schemă Ponzi"

Surprinzător este faptul că ministrul Muncii a comparat actualul sistem de pensii de stat cu o schemă Ponzi (operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate, n.r).

"Acest sistem al contribuţiilor colective datează din secolul XIX şi, dacă ţin eu bine minte, Bismarck, (Otto von Bismarck, cancelar german, n.r) este cel care a pus la punct acest sistem. Este un sistem piramidal cumva, dacă doriţi, pentru că în momentul în care nu mai ai contributori, nu mai ai de unde să atragi constribuţii şi să plăteşti mai departe. Este acea schemă Ponzi despre care se tor discută", a declarat Ioan Botiş.

Ministrul aseamănă, însă, greşit schema Ponzi cu una piramidală.

Schema piramidală este un model de afaceri nesustenabil, care presupune promiterea unor avantaje financiare unor persoane dacă reuşesc să atragă în afacere alte persoane.

"Fondurile de pensii private să-şi asume mai multe riscuri"

De asemenea, ministrul s-a declarat un susţinător al diversificării portofoliului de investiţii ale fondurilor de pensii, pentru ca o persoană care vrea un câştig mai consistent să poată opta pentru un grad de risc mai mare. Potrivit acestuia, 70% dintre activele fondurilor de pensii merg spre titlurile de stat şi pe obligaţiuni garantate, unde riscul este foarte scăzut.

Ioan Boţiş a precizat că, până la finalul lunii martie, respectiv pe 20 martie, Legea pensiilor ocupaţionale va fi trimisă în Parlament.

Potrivit proiectului de lege, contributia la un fond de pensii ocupationale poate fi de până la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un astfel de fond de pensii. Dreptul de a propune o schemă de pensii ocupaţionale aparţine angajatorului singur sau prin asociere cu alţi angajatori, cu consultarea reprezentanţilor salariaţilor. De asemenea, schemele de pensii ocupaţionale ar urma să fie furnizate de administratori privaţi.

În ceea ce priveşte reducerea contribuţiilor sociale, ministrul a precizat că o astfel de temă va intra în discuţia pe la jumătate anului. "Să vedem în ce măsuă ne vom permite acest lucru. Veau să văd întâi cifrele pe primul trimestru al acestui an", a adăugat Botiş.

Ministrul Muncii a decalrat că va prezenta săptămâna viitoare în Guvern o primă variantă a proiectului de Cod Social, care a fost finalizat în proporţie de 90%.

"Nu sunt eliminate beneficii, ci le grupăm şi le adresăm, în special, familiei, copilului, familiilor sărace, persoanelor cu dizabilităţi şi persoanelor cu nevoi speciale. Avem o altă abordare, centrată pe veniturile familiei", a spus Ioan Botiş.

El a adăugat că doreşte să ofere locuri de muncă celor care beneficiază de ajutoare sociale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite