Bodu pleacă, proiectele Fiscului rămân în ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii producători spun că au colaborat bine cu ANAF, alţii cred că au scăpat de "necazuri" Cele mai multe iniţiative lansate de fostul şef al Agenţiei Naţionale de

În timp ce unii producători spun că au colaborat bine cu ANAF, alţii cred că au scăpat de "necazuri"

Cele mai multe iniţiative lansate de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, vor rămâne în stadiile incipiente în care se aflau în momentul demiterii acestuia, consideră reprezentanţii companiilor furnizoare de produse accizabile.

Este vorba, de exemplu, despre alianţa dintre principalii producători de tutun şi ţigări, propusă de Bodu pentru combaterea pieţei negre şi a contrafacerilor. Pe de altă parte, adversarii mai mult sau mai puţin cunoscuţi ai fostului şef de la ANAF răsuflă uşuraţi, sperând că vor scăpa de "prigoana fiscală" la care ar fi fost supuşi în ultima perioadă. Chiar unul dintre exponenţii taberei adverse, Gigi Becali, a declarat că demiterea lui Bodu ar fi o victorie a lui personală şi a guvernului. "Am câştigat câteva bătălii cu el, iar acum am câştigat războiul prin dovedirea faptului că am avut dreptate", afirma Becali, la scurt timp după anunţarea demiterii şefului Fiscului.

Producătorii de tutun din România sunt în măsură să aprecieze activitatea fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, cele două părţi colaborând pentru combaterea contrabandei şi evaziunii din domeniu. "Pe acest subiect, am văzut mult interes la ANAF şi la Sebastian Bodu şi sper totodată că cine va veni se va implica la fel de mult. Noi, cel puţin am avut o colaborare foarte bună cu Fiscul", este de părere Adrian Popa, Corporate Affairs la British American Tabacco. Acesta consideră că efectele colaborării se vor vedea însă mai târziu. JTI, BAT şi Philip Morris, primii trei jucători din România de pe piaţa tutunului, au semnat anul trecut cu Fiscul memorandumuri de colaborare în vederea combaterii contrabandei cu ţigări.

"Am avut colaborarări cu Fiscul în acest domeniu. Unele nu s-au finalizat, dar multe da, însă nu doar datorită ANAF", spune Marcel Kadar, director la Galaxy Tabacco. El nu a semnat cu Fiscul un memorandum de colaborare similar. "Discuţiile s-au tot amânat şi nu s-au concretizat. Era vorba despre aspectul privind furnizarea datelor, prevăzut în documentul respectiv", a mai spus Kadar.

"Cred că aceste memorandumuri dintre ANAF şi producătorii de tutun sunt nişte documente foarte bune, în baza cărora împărtăşim informaţii şi ne ajutăm unii pe alţii. Însă, atât legislaţia, cât şi atribuţiile organelor de control sunt deseori aşa de încurcate, că rezultalele se văd foarte greu", este de părere Gilda Lazăr, director corporate affairs la JTI România. Aceasta spune că viitorul şef al ANAF ar trebui să fie cel puţin la fel de implicat, întrucât fenomenul contrabandei şi al contrafacerii din domeniul tutunului sunt fenomene grave, care afectează atât statul, prin neplata la buget a taxelor şi impozitelor, cât şi producătorii. "Din aprilie şi până acum, contrabanda cu ţigări aproape că s-a dublat şi au apărut chiar şi cazuri de contrafacere a ţigărilor ieftine", spune Lazăr.

Iniţiative care l-au făcut celebru pe fostul şef al ANAF

- S-a opus conversiei în acţiuni a datoriilor unor firme către stat (în special RAFO Oneşti)
- A pus sechestru pe Gara de Nord
- A purtat un adevărat război cu Gigi Becali, patronul echipei Steaua Bucureşti
- Le-a propus producătorilor de ţigări să se alieze în lupta împotriva evaziunii şi pieţei negre
- A dispus ridicarea licenţei Scandic Distilleries, care deţine aproximativ 20% din piaţa românească a alcoolului

Bodu neagă că i s-ar fi confesat lui Puiu Haşotti

Într-o conferinţă susţinută ieri după-amiază, vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a afirmat că ar fi fost contactat de Sebastian Bodu, care i-ar fi făcut mai multe mărturisiri. "Bodu mi-a zis că a fost un idiot şi un dobitoc, că nu ştie cum a putut să facă o asemenea tâmpenie. A mai zis că i-ar părea rău să rămân cu o impresie greşită despre el. Dar niciodată nu am avut o părere bună despre Bodu. Nu ştiu de ce m-a sunat, poate pentru că suntem amândoi constănţeni", a declarat Puiu Haşotti. De la destituirea sa din funcţie, fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu, nu a făcut nicio declaraţie publică, însă, contactat de Adevărul, acesta a dezminţit ferm că ar fi avut vreo convorbire cu Puiu Haşotti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite