Bodu învaţă liceenii cum "s-o facă legal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între telefonul "ţipat" dat fostului preşedinte al AVAS, Răzvan Orăşanu şi descâlcirea unui caz de evaziune fiscală pe alcool, preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, s-a gândit că, în

Între telefonul "ţipat" dat fostului preşedinte al AVAS, Răzvan Orăşanu şi descâlcirea unui caz de evaziune fiscală pe alcool, preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, s-a gândit că, în România, decât să îţi pui cagula pe faţă şi să bagi la zdup pe rău-platnici, mai bine e să educi viitoarele generaţii de contribuabili.
Agenţia de Administrare Fiscală va iniţia şi desfăşura până la sfârşitul anului, împreună cu Imprimeria Naţională o campanie de educaţie fiscală în licee, pe care a intitulat-o "S-o facem legal". După cum zice preşedintele ANAF, Sebastian Bodu, pentru această acţiune nu se vor cheltui bani de la bugetul statului, cele 700 de mii de pliante şi 7.500 de afişe "fiind concepute gratis de prieteni sociologi şi tipărite din resursele Imprimeriei". "Se consideră că treburile fiscale sunt probleme care ţin de adulţi şi că tinerii nu au obligaţii fiscale. Greşit, pentru că educaţia fiscală trebuie impregnată încă de la vârste fragede noilor generaţii. Finlanda este cel mai bun exemplu", a argumentat Bodu. Chiar dacă "pomelnicul" celor care eludează în prezent taxele şi impozitele este foarte lung din cauza lipsei de intransigenţă a autorităţilor, preşedintele ANAF va pleca într-un turneu de promovare a campaniei prin liceele importante ale ţării. "Voi avea discuţii libere cu liceenii din Iaşi, Constanţa, Cluj, Sibiu şi Bucureşti în care voi explica pe înţelesul elevilor de ce e important să plătim impozitele", susţine Bodu. Liceenii vor afla cine este Fiscul prin intermediul unui limbaj adecvat, zice preşedintele ANAF. "Când o să te faci mare şi o să ai serviciul tău, afacerea ta, banul tău o să simţi o mână invizibilă care îţi uşurează buzunarul E Fiscul, frate, care adună bani pentru buget prin taxe şi impozite. Ce, tu n-ai făcut chetă în curtea liceului, să ieşi la un suc?" (?) Aşa îşi explică menirea pe înţelesul generaţiilor rebele instituţia statului care se vrea tratată cu respect. Povestea din pliantul ANAF continuă pentru liceeni: "Sună nasol. Nu-ţi convine. Te şi oftici. Frate, dar dacă ferească Dumnezeu, te-mbolnăveşti? Păi dacă dai la timp banul la Fisc nu mai plăteşti spitalul", argumentează mesajul campaniei, fără să ţină cont că în viitor este posibil să nu mai plătim bani statului pentru sănătate şi pensii, ci fondurilor private. "Cu toate criticile pe care le-am primit faţă de forma mesajului, pentru materialul promoţional ne-am consultat cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, şi, în special, cu profesorii de licee. Am ajuns la concluzia că dacă vrem să prindă, mesajul trebuie să fie pertinent, "vorbit" pe limba liceenilor, cu puţin argou şi cu umor", susţine preşedintele ANAF.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite