Boc se roagă de Petrom să nu închidă Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul încearcă să convingă Petrom să nu închidă definitiv rafinăria Arpechim, dar nu are nicio pârghie legală pentru a obliga compania să ia anumite decizii. Potrivit contractului de privatizare a Petrom, rafinăria Arpechim nu este considerată activ strategic, prin urmare putea fi închisă şi vândută oricând.

Guvernul a iniţiat discuţii cu OMV Petrom pentru a determina compania să repornească rafinăria Arpechim Piteşti, dar trebuie să accepte că decizia aparţine investitorului străin, în funcţie de interesele economice ale acestuia, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. „Au fost iniţiate discuţii pentru a determina OMV Petrom să repornească activitatea rafinăriei Arpechim Piteşti, însă decizia finală aparţine investitorului, care se bazează pe propriile interese economice", au spus sursele menţionate. Autorităţile caută în continuare soluţii prin care să convingă investitorul să repornească rafinăria de la Piteşti. Potrivit acestora, la un moment dat a apărut şi ideea activării clauzei speciale din contractul de privatizare Petrom referitoare la protejarea pieţei româneşti de petrol.

Arpechim putea fi vândută oricând

Totuşi, statul nu are nicio pârghie legală pentru a opri închiderea definitivă a rafinăriei. Potrivit contractului de privatizare a Petrom, rafinăria Arpechim nu este considerată activ strategic, prin urmare putea fi vândută sau închisă oricând de către acţionarul principal, grupul austriac OMV. Mai mult, chiar şi clauza care viza activele strategice a expirat. OMV se angajase în contractul de privatizare să nu vândă activele importante, precum rafinăria Petrobrazi Ploieşti, timp de cinci ani, clauză care a expirat aşadar la 1 ianuarie 2010. În plus, OMV are dreptul chiar să schimbe obiectul de activitate a Petrom, întrucât clauza care îi interzicea acest lucru a expirat, de asemenea, la începutul anului trecut.

În ceea ce priveşte prevederea privind protejarea pieţei de petrol şi gaze, pe care vrea s-o invoce acum Guvernul Boc, aceasta prevede că pe perioada în care statul continuă să deţină mai mult de 10% din acţiunile companiei, investitorul este obligat, în cazul unei crize, să se consulte cu autorităţile cu privire la „acţiunile rezonabile" care trebuie luate. Clauza nu poate fi însă activată decât în cazul unei penurii de durată de petrol, produse petroliere sau gaze naturale, cauzată de insuficienţa cantităţilor furnizate de surse din afara României. Petrom a decis, în urmă cu două săptămâni, să închidă definitiv rafinăria Arpechim, din cauza supracapacităţii de pe piaţa de prelucrare a ţiţeiului. Rafinăria nu mai funcţiona de la finele anului 2009, când a fost scoasă la vânzare. 

Statul vrea să obţină pe o zecime din Petrom mai mult decât la privatizare

Acţiunile OMV Petrom pe care statul le va scoate la vânzare pe bursă vor fi vândute mai scump decât preţul încasat de Guvernul Năstase în 2004 din privatizarea companiei, a declarat premierul Emil Boc. „Din vânzarea celor 9,84% acţiuni vom obţine un preţ mai mare decât a obţinut Năstase pentru vânzarea întregului Petrom de atunci, 600 de milioane de euro. Pe bursă poate veni oricine, dar nu va fi vândut, pachetul ăsta mic, de 9,84%, sub preţul de vânzare a Petrom-ului, de 600 de milioane de euro. Dacă nu, nu se vinde! Pentru că nu accept şmecherii pe ceea ce înseamnă averea publică, pe ceea ce înseamnă avuţia noastră", a spus Boc, la emisiunea „După 20 de ani" de la Pro TV.

La privatizare, în 2004, în mandatul Guvernului Năstase, întreaga companie Petrom a fost evaluată la 2,1 miliarde euro, având în vedere că OMV a plătit 699 de milioane de euro pentru 33,34% din acţiuni. Ulterior, OMV şi-a majorat participaţia la 51% din acţiuni printr-o majorare de capital de 830,6 milioane de euro. Statul are în plan vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom din pachetul pe care îl deţine la companie, de 20,63% din titluri. Oferta secundară, estimată la 510 milioane de euro, potrivit celui mai recent preţ de la bursă, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Premierul a adăugat că nu va accepta o vânzare „şmecherească" a acestor titluri, respectiv printr-o negociere directă în loc de vânzarea la bursă, şi că banii astfel obţinuţi vor fi vărsaţi la bugetul de stat. Coform celor mai recente raportări, grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.  Adina VLad

700 de angajaţi avea rafinăria Arpechim, din care o parte vor continua să lucreze la depozitele de carburanţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite