Boc s-a ţinut de cuvânt: a eliminat subvenţiile la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru combustibilul centralelor termice şi majorarea plafonului de venituri până la care se vor acorda ajutoare sociale pentru încălzirea în sezonul rece.

Plafonul de ajutoare sociale directe, care se acordă prin intermediul Ministerului Mediului, a fost majorat până la 786 de lei pe membru de familie, faţă de 615 lei, cât era până acum. Pentru persoanele singure, acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Iarna trecută, bugetul de stat a acoperit 45% din costurile CET-urilor cu achiziţia combustibilului, primăriile au subvenţionat minimum 10% din preţul gigacaloriei la ieşirea din centrală, iar populaţia cu venituri de până la 615 lei pe membru de familie a primit ajutoare sociale prin Ministerul Muncii.

„Ce facem acum este eliminarea subvenţiei pentru combustibil, iar o parte din aceasta merge spre ajutoarele directe", a explicat premierul ieri seară, la finalul şedinţei de Guvern.

Acest lucru înseamnă că vor primi ajutoare directe mai multe persoane cu venituri reduse. Însă, pentru populaţia cu venituri mai mari de 786 de lei pe membru de familie, facturile la încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu mai mult de 50% în această iarnă. Totuşi, acest lucru va depinde de bugetul autorităţilor locale, întrucât primăriile au libertatea de a ajuta populaţia să simtă cât mai puţin aceste măsuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite