Boc: Rectificarea bugetară prin derogare de la Legea responsabilităţii a fost convenită cu FMI şi CE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectificarea bugetului prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscale a fost negociată cu experţii FMI şi CE, derogarea fiind acceptată pentru a putea pregăti un buget "curat" pentru anul viitor, care să nu mai acumuluze datorii la companiile de stat, a declarat, miercuri seara, premierul Boc.

"Această modificare a fost discutată şi negociată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional tocmai pentru a putea pregăti un proiect de buget curat pentru 2012, care să nu mai acumuleze datorii la principalele companii de stat", a spus Boc.

Proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor încalcă Legea responsabilităţii fiscale pentru că sumele suplimentate la cheltuieli sunt alocate pentru capitole care exced aria permisă de actul normativ, potrivit Consiliului Fiscal.

Prin proiectul de rectificare bugetară, cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate cu 2,98 miliarde de lei, depăşind plafonul de 194,4 miliarde aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori, specificaţi în strategia fiscal-bugetară.

"Deşi proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevede derogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, Consiliul Fiscal consideră regretabilă practica de a eluda printr-un act normativ regulile instituite prin Legea 69/2010 pentru promovarea disciplinei în execuţia bugetară", se arată în opinia Consiliului.

Proiectul de rectificare nu îndeplineşte prevederea din Legea responsabilităţii fiscale conform căreia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru plata contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Membrii Consiliului afirmă că, deşi majorarea de cheltuieli poate fi justificată parţial de necesitatea plăţii arieratelor, suspendarea temporară a prevederilor Legii responsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poate genera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politici fiscal-bugetare responsabile şi predictibile.

În plus, recursul la derogare de la regulile instituite de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu este de natură să contribuie la stabilirea unui cadru credibil şi predictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminând astfel unul dintre scopurile pentru care legea a fost asumată şi promovată de autorităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite