Boardul FMI va discuta pe 19 februarie Raportul pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea FMI va avea o întâlnire în data de 19 februarie în care se va discuta împrumutul tranşei a treia şi a patra pentru România.

Boardul de Conducere al Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va întruni pe data de 19 februarie, pentru a analiza Raportul de evaluare a îndeplinirii de către România a prevederilor Acordului Stand-By, informează o ştire apărută vineri pe site-ul FMI.

În cazul aprobării Raportului de evaluare realizat de misiunea care s-a aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie, condusă de Jeffrey Franks, vor putea fi acordate tranşele a treia şi a patra ale împrumutului, în valoare totală de 2,3 miliarde de euro.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc la Bucureşti, Jeffrey Franks s-a arătat satisfăcut de rezultatele analizei şi ale convorbirilor cu autorităţile române şi a precizat că va recomanda Board-ului încheierea Raportului de evaluare şi, implicit, acordarea celor două tranşe.

Conform uzanţelor FMI, în 48 de ore de la avizarea încheierii favorabile a Raportului de evaluare, împrumutul este eliberat şi transferat ţării beneficiare.

Jumătate din cele 2,3 miliarde de euro vor merge în contul Băncii Naţionale a României, pentru consolidarea rezervei valutare, iar jumătate în cel al Ministerului Finanţelor Publice, pentru echilibrarea deficitului bugetar.

Acordul semnat de România şi FMI anul trecut, în luna mai, prevede acordarea unui împrumut în sumă totală de 12,9 miliarde de euro, divizat în opt tranşe.

Până în prezent, România a încasat primele două tranşe de la FMI în valoare totală de 6,9 miliarde de euro, precum şi un miliard şi jumătate de euro din împrumutul de cinci miliarde de euro, acordat de Uniunea Europeană.

Urmează ca UE să vireze României tranşa a doua, în valoare de un miliard de euro.

Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că, din vară, România a putea opta pentru un nou tip de acord cu FMI, de tip precautionary stand-by.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite