Blocarea celor 1.094 de conturi a dat peste cap mediul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masura radicala de blocare a 1.094 de conturi apartinand unor societati cu datorii mai vechi la stat i-a luat prin surprindere nu numai pe cei vizati, ci si pe partenerii acestora. Iar liderii

Masura radicala de blocare a 1.094 de conturi apartinand unor societati cu datorii mai vechi la stat i-a luat prin surprindere nu numai pe cei vizati, ci si pe partenerii acestora. Iar liderii confederatiilor patronale spun ca popririle de conturi operate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sunt bine venite, dar trebuia facuta o selectie intre societatile debitoare. "Sunt unii hotarati sa ocoleasca plata datoriilor catre stat, si acestia trebuie executati silit, dar mai sunt si firme care se afla intr-o reala dificultate provocata de sistem si de blocajul financiar", explica liderii patronali. Ei nu exclud posibilitatea ca pe lista neagra a AVAS sa se fi strecurat si societati implicate in "rafuieli politice sau economice". Pe de alta parte, reprezentantii asociatiilor de afaceri considera ca aceasta operatiune de anvergura a AVAS are "o legatura ciudata" cu remanierea guvernului, ambele evenimente petrecandu-se in aceeasi zi (22 august). "Acum, in a opta luna, si-au dat seama ca nu vor realiza ce si-au propus pentru 2005, iar bugetul risca sa fie compromis inclusiv din cauza datornicilor. Asa ca au trecut la actiune, profitand de instabilitatea specifica remanierii".
Intreprinzatorii se asteapta la convulsii sociale
Minvest Deva, Compania Nationala a Huilei Petrosani sau Remin Baia Mare sunt numai cateva dintre numele de rezonanta ce se regasesc pe lista societatilor cu conturile poprite de AVAS. Acestea nu pot face nici un fel de plati, in afara de plata salariilor, si totusi oamenii de afaceri sunt ingrijorati. "In acele intreprinderi lucreaza multi angajati, si e posibil sa se creeze premisele unor convulsii sociale", conchid reprezentantii mediului de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite