Blocajul din Europa ţine investitori în ceaţă, euro în scădere şi pieţele de acţiuni pe roşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursele și moneda unică s-au prăbușit în şedinţa asiatică de astăzi până la cele mai scăzute niveluri din ultimele șapte săptămâni din cauza faptului că liderii europeni nu au reușit să liniștească temerile investitorilor cu privire la o nouă recesiune ce este tot mai probabil să fie cauzată de criza datoriei europene și de creșterea necontrolată a costurilor de finanțare.

Indicele MSCI care reflectă evoluţia de ansamblu a burselor asiatice, cu excepția Japoniei, a scăzut cu 1,6% la cel mai scăzut nivel de la începutul lui octombrie până în prezent, şi ar putea închide săptămâna cu un minus de peste 5,5% marcând totodată a patra săptămână consecutivă de declin, potrivit agenției de știri Reuters.

HSBC Holdings, cea mai mare bancă europeană, s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din mai 2009 încoace, trăgând după sine și indicele bursier Hang Seng, al bursei din Hong Kong. Indicele Japonez Nikkei a încheiat și el ședința pe minus, scăzând 0,1%, după ce, mai devreme, atinsese cel mai jos nivel din ultimii doi ani și jumătate.

Europa va deschide pe roşu


Bursele europene sunt așteptate să scadă și ele, pentru a șaptea sesiune consecutivă, analiștii bursieri prognozând că indicele britanic (FTSE 100), german (DAX) și francez (CAC-40) să deschidă ședința de astăzi în scădere cu 0,2-0,4%.

În lipsa oricărui progres în soluționarea crizei datoriilor suverane care afectează zona euro, investitorii evită activele riscante și vând activele care, în mod normal, erau percepute ca sigure, cum ar fi aurul sau obligațiile japoneze, pentru a acumula capital sau a-şi acoperi pierderile înregistrate pe alte pieţe. „Apetitul pentru risc este foarte scăzut iar temerile sunt foarte ridicate”, a declarat Markus Rosgen, șeful pentru strategie asiatică la Citigroup, pentru aceeaşi agenţie de presă Reuters.

Aurul – o investiţie profitabilă

„Pur și simplu, investitorii se tem și, oricând investitorilor le este frică, atunci acțiunile se ieftinesc. Atunci şi acolo unde investitorii întrevăd însă potenţialul de a face profit, nu ezită să intre în piaţă. În acest moment, aurul este un segement de piaţă profitabil.”

Franța și Germania au căzut de acord, joi, să nu se mai certe în public pe marginea rolului Băncii Centrale Europene (BCE) în soluționarea crizei datoriilor suverane.

În aceeaşi zi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat că guvernele de la Paris și Berlin vor oferi propuneri comune de modificare a tratatelor europene, la summitul Uniunii Europene din 9 decembrie. Modificări care ar asigura o disciplină bugetară mai mare a celor 17 țări membre care constituie zona euro.

Sentiment negativ în pieţe

Piețele preferă însă acțiunea în locul vorbelor goale, iar investitorii au rămas la fel de retinceţi la risc, mai ales că liderii germani și-au reafirmat opoziția față de crearea de obligațiuni comune (Eurobonds) şi faţă de intervenţia BCE în piaţă ca împrumutător de ultimă instanţă, pentru soluționarea problemelor financiare individuale ale statelor membre zonei euro.

„Dezamăgirea adusă de faptul că liderii politici par a se preocupa excesiv de rezolvarea unor chestiuni neînsemnate în loc să se concentreze pe luarea unor măsuri curajoase și decisive, a tăiat pofta pentru investiții riscante și a crescut riscul asociat datoriilor suverane europene”, a declarat Besa Deda, economist-șef la St.George Bank în Sidney, Australia.

Lumea financiară în lacrimi

Presiunile financiare ale băncilor europene au escalat, iar costul contractelor swap – contracte de schimb la termen – pe perechea euro - dolar a ajuns joi la 148 de puncte de bază, cea mai mare valoare din ultimii trei ani.

BCE ia în considerare extinderea termenelor de scadență a împrumuturilor oferite la 2 sau chiar 3 ani, încercând să prevină degenerarea crizei datoriilor suverane într-o recesiune economică, recesiune care ar sufoca efectiv economiile țărilor membre, au declarat sub protecţia anonimatului pentru aceeaşi agenţie de presă Reuters, persoane apropiate oficialilor Băncii Centrale.

Euro s-a prăbușit față de dolar la cea mai scăzută valoare din ultimele șapte săptămâni, la 1,3303 dolari americani.

Creşterea aversiunii la risc a slăbit și alte valute. Dolarul australian a pierdut 0,3 % tranzacționându-se la 0,9687 dolari americani, puțin peste cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimele șapte săptămâni, care a fost de 0,9664 dolari americani şi a fost atinsă miercuri.

Speranţe dinspre economia germană

O zi după ce slaba cerere pentru obligațiuni germane a șocat piețele financiare globale, crescând temerile că Germania, cea mai importantă economie europeană, ar fi și ea afectată puternic de criză, IFO, indicele care reflectă încrederea în economia germană, a contrazis așteptările și a crescut, joi, înregistrând, astfel, prima creștere din iunie a.c.

Cu toate acestea, costurile de împrumut ale Germaniei au rămas ridicate, cu dobânzile pentru obligațiunile cu scadență la 10 ani crescând la 2,14%, cele mai înalte valori în mai mult de o lună.

Portugalia adusă sub nivelul de investment grade


Prima plătită de cumpărătorii de obligațiuni portugheze față de cele germane a crescut, joi, după ce agenția de rating financiar Fitch a scăzut ratingul Portugaliei la statutul de „junk”.

Sentimentul negativ s-a extins și asupra pieței asiatice de credite, randamentul obligațiunilor japoneze cu scadență la 10 ani  crescând cu 5 puncte de bază la 1,03% și contractele futures pe acest tip de obligațiuni scăzând cu jumătate de punct la cele mai scăzute valori din noiembrie.

Lumea fuge în dolar şi aur

„Vânzările de obligațiuni germane au năucit o parte din investitori, ridicând întrebări dacă deținerea de obligațiuni japoneze cu randament scăzut mai reprezintă o investiție sigură”, a declarat un comerciant bancar japonez. „Se pare că niște bani se scurg din obligațiunile denominate în yeni înspre dolar”, a continuat acesta.

Aurul tranzacționat pe piața spot a scăzut cu 0,3% ajungând, vineri, sub prețul de 1.690 de dolari americani uncia, apropiindu-se astfel de nivelul atins luni, de 1.665,8 dolari pe uncie, cel mai scăzut atins în această lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite