Blocaj pe piaţa imobiliară a Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile cu până la 20% mai mari cerute în ianuarie de proprietarii de apartamente alungă clienţii Rubrica anunţurilor imobiliare pare să fi luat foc. În mai puţin de o lună de la

Preţurile cu până la 20% mai mari cerute în ianuarie de proprietarii de apartamente alungă clienţii

Rubrica anunţurilor imobiliare pare să fi luat foc. În mai puţin de o lună de la integrarea oficială în Uniunea Europeană, proprietarii au majorat succesiv preţul apartamentului scos la vânzare. Urmarea directă: cei mai mulţi dintre doritorii de casă nouă rămân în aşteptare. Piaţa imobiliară a îngheţat. Puţini sunt însă experţii care cred că preţurile vor da înapoi.

Liviu Ureche, analist imobiliar, spune că "este o mai veche aşteptare a vânzătorilor care au crezut că de la 1 ianuarie se vor schimba foarte multe, inclusiv că vom asista la o creştere generalizată a preţurilor." Cum explică el evoluţiile rapide de pe piaţă? "Ceea ce vedem acum este doar un test al proprietarilor care încearcă piaţa. Măririle propriu-zise vor apărea doar dacă cei care doresc o casă vor fi dispuşi să plătească noile preţuri. Atâta timp cât nu se va răspunde la acest semnal, preţurile reale nu vor creşte", afirmă Liviu Ureche. Mai mult, analistul imobiliar crede că este iminentă o perioadă în care numărul tranzacţiilor se va reduce simţitor. "Deja preţurile au intrat într-un punct în care cu greu se mai pot justifica. Nimic nu le poate fundamenta. În această ultimă lună, puterea de cumpărare nu a crescut şi nici nu au apărut mijloace de creditare noi. Eu cred că va urma o perioadă de blocaj a pieţei imobiliare", crede Ureche.

Preţurile mari diminuează şi vânzările de apartamente noi

Această perioadă pare însă să fi început deja. Valentin Cristea, directorul agenţiei imobiliare Crivalex, vorbeşte de o scădere sensibilă a numărului de tranzacţii imobiliare în ultima perioadă. "Cumpără în special cei care au contractat credite cu puţin înainte de acest val de majorări, însă, în linii mari, ne lovim de un blocaj", spune Valentin Cristea. În numai trei săptămâni, proprietarii de apartamente au solicitat preţuri majorate cu minimum 8%. El dă exemplul unuia dintre puţinele apartamente vândute în această perioadă. "În sectorul 3, în Trapezului, două camere la parter s-au vândut cu 65.000 de euro, chiar preţul cu care se vindea la finele anului trecut un apartament similar, dar cu 3 camere." Deşi consideră nejustificat de mari actualele preţuri ale apartamentelor vechi, Cristea nu crede că acestea vor scădea în viitorul apropiat. Argumentul său - oferta este în continuare limitată, iar cererea de locuinţe este foarte mare.

Victoria Lincă, senior consultant în cadrul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox, spune că a observat un trend similar şi pe segmentul apartamentelor noi. "Preţurile cerute de proprietari au crescut în luna ianuarie cu până la 20%, faţă de sfârşitul anului. Cel mai adesea ei au motivat această mutare pornind de la o aşteptare, aceea a venirii investitorilor din Vest", afirmă Victoria Lincă. Şi tranzacţiile au fost mai puţine. "Clienţii preferă să aştepte, însă nu cred să apară o tendinţă descendentă a preţurilor. Însă, faţă de luna decembrie, în ianuarie s-au perfectat cu aproximativ 40% mai puţine tranzacţii pe segmentul apartamentelor noi", conchide consultantul DTZ.

Radu Zilişteanu, analist imobiliar, pune tot pe seama integrării ultimele evoluţii de pe piaţă. "Preţurile tot mai mari cerute în ultimele săptămâni sunt rezultatul unui element de natură psihologică care poate fi asociat momentului integrării", afirmă Zilişteanu. În ciuda acestui fapt, el crede că "pe ansamblu, anul 2007 va fi un an liniştit, fără evoluţii spectaculoase pe piaţa imobiliară, asta dacă nu vom avea o serie de măsuri neaşteptate ale Băncii Naţionale sau o serie de evenimente politice cu efecte pe piaţă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite