UPDATE Blejnar, demis de la conducerea Fiscului. Blejnar: MRU mi-a impus o ţintă nerealistă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a fost revocat din funcţie. El a fost însă numit şef la Direcţia de Control al Marilor Averi, departament din cadrul Fiscului care se va ocupa de verificarea persoanelor cu averi mari. 

"Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu a semnat astăzi, 17 aprilie 2012, decizia de revocare a domnului Sorin Blejnar din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală", se arată într-un comunicat al Guvernului.

UPDATE 19.50 Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, susţine că Blejnar a fost revocat din funcţie şi că nu şi-a dat demisia. Suciu nu vrea să confirme numirea lui Blejnar la conducerea direcţiei pentru controlul averilor mari.

Astăzi, premierul l-a revocat din funcţie pe preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. in acest punct de vedere, orice discuţie este de prisos.

Motivele revocării sunt mai multe. Primul este termenul de 60 de zile stabilit în urmă cu două luni de premier, pe de-o parte impus de premier, pe de-o parte asumat de Blejnar.

Apoi, Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat un amplu proiect de restructurare în parteneriat cu Banca Mondială.

În al treilea rând, Ministerul Finanţelor a realizat o analiză în ceea ce priveşte capacitatea de management a conducerii ANAF. Rezultatul este cel anunţat astăzi: revocarea lui Blejnar.

Despre numirea lui Blejnar la conducerea direcţiei pentru controlul averilor mari, pe care Blejnar a confirmat-o:

Nu vreau să confirm o chestiune care nu ţine de premier. Numirea lui Blejnar la direcţie aparţine noului preşedinte al ANAF.

UPDATE 18.30 Fostul şef al Fiscului face primele declaraţii după decizia premierului.

Mi-am înaintat demisia în alb încă de acum două luni, atunci când mi s-a stabilit acel target de 1,5% din PIB în ceea ce priveşte veniturile aduse de ANAF la buget din combaterea evaziunii fiscale.

Din punctul meu de vedere, a fost un target nerealist.

Eu sunt ardelean, un om de onoare, când am un target pe care nu-l pot atinge îmi dau demisia.

Până acum, nivelul veniturilor obţinute de ANAF din combaterea evaziunii se ridică la 1% din PIB, aproape de ţinta de 1,5%.

Am înaintat demisia de atunci pentru că nu ştiam dacă vom atinge ţinta. A fost un gest de onoare. Nu m-am gândit dacă voi rămâne sau nu în funcţie, eu mă gândesc cum să colectez impozite şi taxe şi cum să echilibrez balanţa bugetară a României.

În fiecare lună din 2011, ANAF a înregistrat venituri constatate de 0,4% din PIB din combaterea evaziunii fiscale.

În ultimii 20 de ani, activitatea Fiscului a fost îndreptată greşit.

Mâine dimineaţă preiau efectiv conducerea noii direcţii pentru controlul averilor mari.

Ţinta premierului este irealizabilă din punct de vedere al încasărilor, este realizabilă din punct de vedere al veniturilor constatate.


Întrebat dacă a demisionat sau a fost demis, Blejnar a spus sec: Eu mi-am dat demisia acum două luni, dar punerea acesteia în aplicare ţine doar de premier.

.....

Executivul a hotărât numirea lui Şerban Pop în funcţia de preşedinte al Fiscului, cu rang de secretar de stat. Pop a fost vicepreşedinte al ANAF până în 2009. Acesta a făcut parte, până la sfârşitul anului 2010, şi din consiliul de conducere al CEC Bank, alături de Gheorghe Pogea, fostul ministru de Finanţe şi de Bogdan Drăgoi, actualul ministru al Finanţelor Publice.

Şerban Pop este avocat. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere disponibilă, cea din 2008, a câştigat în anul 2007 suma de 900.000 de euro practicându-şi meseria. În acelaşi an, a vândut un teren şi un apartament cu 3.241.000 de euro, a dat împrumut 1.250.000 de euro la două persoane fizice, după care a făcut cinci credite la două bănci ca să împrumute 1.877.222 euro.

Cele două decizii ale Guvernului vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Ungureanu, nemulţumit de combaterea evaziunii fiscale

Sorin Blejnar a avut astăzi o întâlnire cu premierul Răzvan Mihai Ungureanu. Deşi nu se cunosc motivele demiterii lui Blejnar, sunt voci care susţin că decizia a fost luată din cauza neîndeplinirii sarcinii trasate de Ungureanu în urmă cu două luni, aceea ca toate instituţiile implicate în combaterea evaziunii fiscale să aducă în plus la bugetul statului două miliarde de euro, în termen de 60 de zile.

"Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acțiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool și produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, să aducă venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB", declara Ungureanu în urmă cu două luni.

Tot atunci, Blejnar spunea că ţinta ambiţioasă impusă de premier poate fi atinsă.

Două luni mai târziu, Blejnar declara că s-au dat amenzi şi s-au confiscat mărfuri în valoare de circa 1,1 miliarde de euro. În conturile statului au intrat, însă, mai puţini bani, deoarece o parte din amenzi au fost contestate, şi nici toate bunurile nu au fost valorificate.

Înfiinţarea departamentului care să verifice persoanele cu mari averi a fost autorizată de Guvern la jumatătea anului 2011, cu o schemă de personal limitată la 50 posturi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite